Sastanak članova Vlade s turističkim sektorom o boljim rješenjima za sektor

07.10.2022.

20:18

Autor: T.V./HRT/Hina

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Rješavanje problema nedostatka radne snage u turizmu i turističkog zemljišta te jačanje mjere stalni sezonac bile su glavne teme sastanka članova Vlade s predstavnicima turističkog sektora u petak predvečer u sklopu Dana hrvatskog turizma (DHT), nakon kojeg su svi ocijenili da su zadovoljni sastankom.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je sastanak bio dobar te izvijestio kako su u vezi nedostatka radne snage zaključili kako će se u rješavanje tog problema uključiti Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Ministarstvo vanjskih poslova zbog uvoza radne snage i izdavanja radnih i boravišnih dozvola te viza za Hrvatsku.

- Treba ubrzati procedure i naći rješenja koja će omogućiti izdavanje dozvola iduće godine, jer, iako se i dalje najviše oslanjamo na domaće radnike, trebat će i uvoz. Imamo svi zajedničku viziju i cilj kako to riješiti, a kada riješimo trebat će izmijeniti i određene zakonske odredbe, rekao je Božinović, koji vjeruje da će to riješiti prije početka iduće turističke sezone.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je nakon sastanka da su razgovarali i o ubrzanju digitalizacije pri izdavanu dozvola, kao i o stalnim sezoncima, koji će sada, kako je istaknula, moći raditi i na određeno i na neodređeno, odnosno kada nemaju posla kod svog poslodavaca moći će raditi kod drugoga i poslije se vratiti.

- Rješavamo i pitanje poreznog rasterećenja napojnica što traži sektor i ministar financija Marko Primorac je u to već krenuo, a ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je upoznat s problemom turističkog zemljišta, rekla je ministrica.

Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić izrazio je zadovoljstvo "izvanrednom suradnjom javnog i privatnog sektora za uspjeh sezone", te istaknuo kako je važno što češće razgovarati, kao i da sektor zna i rokove kada će se nešto riješiti ili se može riješiti.

- Pričali smo i o 2023. godini koja će biti i bolja od 2022. ako riješimo ove probleme oko kojih smo danas pričali, a i ministar Primorac je rekao da se porast prihoda od turizma 'osjeća' u proračunu, naveo je Ostojić.

Predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić istaknuo je važnost nautike te smjer održivog razvoja marina.

- Zadovoljni smo 2022. godinom, očekujemo dobru i 2023. godinu, kazao je Pavić, dodajući na pitanje novinara da su za ACI marine važne i koncesije te njihovo produženje, a da su te koncesije sada do 2030. godine.

Na sastanku su uz ostalo bili i potpredsjednica Vlade Ana Šimpraga te ministri kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, financija Marko Primorac, prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina te gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, kao i mnogi državni tajnici te više od 50 predstavnika turizma, hotelijeri, agencije, ugostitelji, marine i drugi, kao i predstavnici Državnog inspektorata, HGK i HTZ-a, Šibensko-kninske županije i grada Šibenika, kao i predstavnici tvrtki poput primjerice Fortenove, cestarskih i prijevozničkih tvrtki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!