12:21 / 03.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

U petak se predstavlja program potpora za male poduzetnike na Banovini

Izjava ministra Ćorića

Izjava ministra Ćorića

Foto: HRT / HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je nakon sastanka u Sisku da će u petak biti otvoren program potpora za male poduzetnike i gospodarstvenike.  Ukupna vrijednost programa je 10 milijuna kuna.  

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je o mjerama očuvanja radnih mjesta. Navodi da se i dalje primaju prijave kako bi se pomoglo oporavku ovoga područja. Dodao je da kreće i mjera javnog rada. Osamnaest je javnih natječaja za 486 djelatnika. 

- Prvi će krenuti krajem tjedna ili u ponedjeljak s radom u Glini, dodao je. 

Aladrović ističe da su otvarane i druge teme o tome kako bi se to područje revitaliziralo.     

Na potresom razrušenom području Siska, Petrinje i Gline prioritet je gradnja. Riječ je o obnovi gospodarskih objekata i gradnji kontejnerskih naselja kako bi se koliko-toliko omogućio povratak normalnom životu.

Najveće naselje gradi se u Petrinji, na Sajmištu. Prvi kontejneri stižu tijekom dana, odmah će imati sve priključke, a dolazak stanara očekuje se kroz dva dana. I sljedećih dana stizat će kontejneri.

Osim stambenog zbrinjavanja, bitna je pomoć obrtnicima i gospodarstvenicima na Banovini. Upravo to tema je sastanka koji će se u 13 sati održati u Sisku na kojem će sudjelovati ministri Ćorić i Aladrović, predstavnici Županijske komore Sisak i Obrtničke komore. Tema sastanka su potpore i mjere za male gospodarstvenike koji su u ovoj situciji iznimno ugroženi, rekla je HRT-ova reporterka Jelena Bokun javljajući se za podnevni Dnevnik.


Gospodarstvenike nije zaboravila ni Svjetska banka. Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju u srijedu je posjetila jednu tvrtku u Sisku koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom PVC stolarije i obećala potporu svima koji su pogođeni potresom.

- Ovdje smo također kako bismo čuli od privatnih poduzetnika, gradonačelnice i drugih dužnosnika što možemo učiniti kako bismo pomogli u obnovi. To uključuje i javni sektor, osobito potrebe u zdravstvu, rekla je Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

- Izrazila sam brigu da će se nakon obnove područja imati prekrasne kuće i zgrade, a da će ljudi zbog protoka vremena i dugog čekanja napustiti područje jer neće biti dovoljno kvalitetnih radnih mjesta, zato je ključna brzina i donošenje odluka, upozorila je Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!