Savić o Vladinim mjerama: Paket je jedan od izdašnijih i obuhvatnijih na razini EU-a

18.02.2022.

08:40

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH

Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vlada je u srijedu predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan 4,8 milijardi kuna. Mnogo je reakcija u javnosti na mjere - nekima s čine sveobuhvatne, neki ih kritiziraju da su prekasno u primjeni.

Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH komentirao ih je jutros gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

- Od 1. travnja će stupiti na snagu jedan dosta veliki, intenzivan paket koji je usmjeren na ublažavanje očekivanog rasta cijena. Od 1. travnja stupaju na snagu iz nekoliko razloga, dolazi do promjene stope PDV-a na hranu, a tada dolazi i do promjena cijena plina, rekao je.

Objasnio je da su cijene plina za kućanstva zajamčene do 1. travnja. 

Što se tiče cijena plina, Savić je rekao da bi za kućanstva  - kada ne bi bilo nikakvih Vladinih aktivnosti i mjera, cijene rasle do 79%. Dodao je i da je u posljednjih pola godine u svim državama EU-a cijena plina za kućanstvo rasla, dok Hrvatska i Mađarska jedine imaju nepromijenjenu cijenu plina.

- Očekivani rast cijena nakon 1. travnja je oko 76%, s Vladinim mjerama očekuje se porast do 48%, a dodatnom subvencijom od 10 lipa/kWh, taj očekivani rast cijena plina bi bio oko 17%. Još dodatno, osobe koje imaju pravo na vaučere za subvencije, ostvaruju još povoljniju cijenu plina i struje, rekao je.

Neki trgovački lanci već najavili manje cijene

Uspoređujući naše mjere s onima drugih država EU-a, Savić ističe da su gledali što su druge države pripremale ili donosile te da su mjere hrvatske vlade, po opsegu i intenzitetu, među najjačima u EU-u. One su, dodaje, zahvatile sve slojeve društva.

- PDV se značajno smanjuje, prvenstveno se smanjuje PDV na plin, privremeno na 5%, a bio je na 25%, što je izuzetno velika razlika. Smanjuje se i na jedan dio prehrambenih proizvoda s 13% na 5%, dodao je.

Što se tiče umirovljenika, Savić je rekao da je za njih predviđen dodatni paket koji je vrijedan oko 470 milijuna kuna, obuhvaća 720.000 umirovljenika, a odnosi se na jednokratnu pomoć.

- Predviđen je sustav sličan onome za vrijeme COVID krize, kada su također isplaćene jednokratne pomoći, dodao je.

Na pitanje kako možemo biti sigurni da će trgovci stvarno smanjiti i maloprodajne cijene, rekao je da su neki najveći trgovački lanci najavili manje cijene, a neki su to već i napravili. Tu vidimo, dodaje, društvenu solidarnost.

Objasnio je kako cijeli paket predviđen da se proračunski može izdržati, da postoje i izvori koji će to kompenzirati te da nije potreban rebalans proračuna.

Inflacija: "Možemo očekivati dolazak u mirnije vode"

Odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost za još nekim valom inflacije, Savić je naglasio da je u Hrvatskoj dobro, ako gledamo u odnosu na druge zemlje EU-a.

- Naša prosječna stopa inflacije je blaža u odnosu na onu na razini prosjeka EU-a - rekao je.

- Imamo mehanizme koji to mogu kontrolirati. Što se tiče očekivane stope inflacije, prije nekoliko dana je EK dala prognozu i za Hrvatsku, da bi ove godine stopa inflacije trebala biti 3,5%. Vjerojatno će biti nešto veća, ali već iduće godine očekuju stopu od 1,6%. To je posljedica očekivanog ublažavanja i zaustavljanja cijena energenata, dodao je.

Možemo očekivati u kratkoročnom razdoblju, rekao je Savić, smanjenje inflatornih pritisaka i dolazak u mirnije vode. Da bi do toga došli brže i lakše, predviđene su ovakve velike mjere.

Što se tiče poduzetnika, Savić ističe da su i oni zahvaćeni ovim mjerama, subvencije su oko 15 lp/kWh. Obuhvaćeno je 45.000 mjernih mjesta, što je - kaže - velik broj.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!