Otvoreno o paketu mjera za zaštitu standarda građana od poskupljenja

16.02.2022.

22:14

Autor: Mislav Togonal/Otvoreno/HRT

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HTV / HRT

Što sadržava paket Vladinih mjera za zaštitu standarda građana od poskupljenja energenata i hrane? Tko ima pravo na vaučere od 400 kna za plin i struju i koliku će pomoć primiti umirovljenici? Hoće li trgovci rušenje PDV-a na hranu pretočiti u ekstraprofite ili možemo očekivati pojeftinjenja, pitanja su kojima se bavila emisija Otvoreno. 

Galerija
Marko Pavić - HDZ, Foto: Otvoreno/HRT
Branko Grčić - SDP, Foto: Otvoreno/HRTDragutin Ranogajec - predsjednik HOK-a, Foto: Otvoreno/HRTVesna Vučemilović - Hrvatski suverenisti, Foto: Otvoreno/HRTMladen Novosel - predsjednik SSSH, Foto: Otvoreno/HRT

- Radi se o cjelovitom paketu, jednom od najjačih u EU, od 4,8 milijardi kuna. Direktnu potporu dobit će 850 tisuća građana, a ostali će dobiti to da će biti ublažen udar na cijene, kazao je Marko Pavić (HDZ). Objasnio je da vaučere može očekivati 100 tisuća građana - korisnici zajamčene minimalne naknade, oni s nacionalnom mirovinom, invalidninom te branitelji. Raste svaka od tih naknada. Vaučer od 400 kuna mjesečno, dodao je - može se koristiti i za plin i za struju. 

Na pitanje što je s osobama koje primaju naknadu za tuđu njegu preko mirovinskog osiguranja Pavić je odgovorio vjeruje da se mjera proširuje na sve skupine i vjeruje da će Ministarstvo takav prigovor uvažiti. Potom je naglasio da bi cijena struje za kućanstvo rasla za 782 kune, a da će Vlada tj. HEP na sebe preuzeti 325 kuna. Najavio je da će svi građani dobiti olakšicu od 10 lipa po kw/h, a tvrtke će se putem HAMAG BICRO-a moći prijaviti za olakšicu od 15 lipa po kw/h.

U Zagrebu plin skočio 300 posto, što sa gospodarstvenicima? 

- Zagreb je specifičan slučaj. Tu treba na odgovornost pozvati gradonačelnika Tomislava Tomaševića i SDP, kaže Pavić a na navode da je HDZ zajedno sa Milanom Bandićem imenovao upravu koja nije nabavila plin odgovara da je uprava smijenjena 14. lipnja te da je od tada cijena gw/h poskupio za pet puta. 

Na pitanje zašto se već od sutra ne ide s mjerom smanjenja PDV-a kazao je kako se mora promijeniti čitav niz zakona. Cijeli paket, dodao je - vrijedan je dva Pelješka mosta.

Odakle 5 milijardi kuna?

Da je paket dosta širok i da u SDP-u smatraju da nije loš, potvrdio je Branko Grčić.

- Paket je u skladu s onim što smo mi prije dva tjedna govorili da Vlada treba napraviti. Onaj tko zna situaciju u proračunu i tko zna ustroj države - otprilike misli o istim stvarima. To se i dogodilo. Radi se o prihodu od 5 milijardi koji su se slili u proračun upravo od inflacije. Najveći je dobitnik upravo država kad se događa visoka stopa inflacije. Takva je bila naša procjena i smatrali smo da to treba sve redistribuirati građanima i poduzećima, kazao je Grčić. 

Branko Grčić i Marko Pavić

Branko Grčić i Marko Pavić

Foto: Otvoreno / HRT

Međutim, dodao je - nije sve idealno. Smatra da 15 lipa po kw/h za poduzetnike vjerojatno neće biti dovoljno, naročito u Zagrebu. Odgovorio je Paviću i kazao kako SDP i Možemo nisu mogli taj problem rješavati, jer se on rješavao prije nego su došli na vlast.

- Da je slučajno u Zagrebu pobijedio HDZ, vjerujte mi - ovaj porast cijene plina u Zagrebu ne bi bio za poduzetnike ovoliki jer bi Vlada 'dala ruku?, poručio je Grčić. 

"Situacija u Zagrebu je vrlo loša"

- Situacija u Zagrebu je vrlo loša. Paket je cjelovit i odličan, ali profitirat će većinom građanstvo. Obrtnici su u problemu i pitanje je koliko će vaučer amortizirati udar. S druge strane PDV je za nas obrtnike neutralan, kazao je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. Dodao je da je veliki dio njegovih kolega obrtnika u cijene već ukalkulirao poskupljenje plina.

Vladi je poručio kako bi bilo dobro da se s dijelom paketa za obrtnike i poduzetnike krene već od 1. ožujka. Iznio je primjer da je npr. ugostitelj koji je u prosincu za prvih 15 dana dobio račun za plin od 5 tisuća kuna - za drugih 15 dana, uz istu potrošnju - dobio je račun od 22 tisuće. Potrebno je naći krivca za to, smatra. 

Ranogajec je iznio podatak da su na sastanku, na kojemu je bio i ministar Ćorić od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) dobili informaciju da ona ne može reagirati, jer je plin kupljen na tržištu.

- Od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja dobili smo upozorenje da ne dogovaramo povišenje cijena, kazao je Ranogajec. Poručio je da se u prostorijama HOK-a ne dogovaraju cijene, ali i poručio da cijena proizvoda mora biti isplativa, jer obrtnici jamče svojom imovinom. 

Hoće li hrana pojeftiniti?

Na pitanje možemo li zbog snižavanja PDV-a očekivati manje cijene Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) je odgovorila kako po tom pitanju moramo biti oprezni, obzirom na negativna iskustva iz prošlosti. 

I Vučemilović je pohvalila ovaj paket Vlade. Kazala je da je sveobuhvatan i socijalno osjetljiv. Međutim, dodala je - tri su stvari za razmatranje. Dio namijenjen malim poduzetnicima trebao bi se implementirati od 1. ožujka, jer su oni na koljenima. Smatra da će velika većina zastupnika taj prijedlog podržati. Druga stvar koju treba promisliti vezana je za poljoprivredu - da Ministarstvo napravi poseban plan za stočare, smatra.

Dodala je i kako bi se trebalo pozabaviti trgovačkim 'lovom u mutnom'. Kaže kao nije problem izračunati koliko bi neki trebali pojeftiniti, a u cijelu bi se priču trebale uključiti i agencije, crne liste i mediji. Spustiti PDV i samo čekati, neće polučiti efekte, dodala je. 

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HRT / HTV

U prilog tome Marko Pavić je kazao kako je ministar financija Zdravko Marić najavio jačanje i natječaj za udruge porošača, a pomoću sredstava iz Europskog socijalnog fonda trebala bi krenuti i kampanja koja bi jačala civilno društvo da upozorava na nekorektnosti na tržištu. 

Mladen Novosel, predsjednik SSSH kazao je kako su na konzultacijama prije tri tjedna razgovarali o smjeru u kojemu bi trebalo ići. On je, kaže - zagovarao upravo ovaj princip da se ide u dva pravca - pomoć ugroženim građanima i prema poduzetnicima. 

"Kad plasirate nekome 4.8 milijardi, od njega očekujete i neku odgovornost"

- Činjenica je da je na cijenama energenata i na PDV-u Vlada profitirala, a nešto će zaraditi i do 1. travnja. Inzistirali smo upravo na se pomogne poduzetnica u zaštiti podizanja cijena i radnih mjesta, dodao je Novosel. Naglasio je kako će sada biti upitno hoće li biti novaca za podizanje plaća, u javnom i posebno privatnom sektoru.

- Kad plasirate nekome 4.8 milijardi, od njega očekujete i neku odgovornost. Nitko nam ne garantira hoće li maslac pasti sa 25 na 20 kuna i hoće li Petrokemija spustiti cijena. Nitko ne garantira koliko će ova situacija trajati i koliko će plin koštati iduće godine, kazao je Novosel. 

"Barel nafte 2008. koštao je oko 140 dolara, a gorivo 10 kuna"

- Vidjet ćemo, prati se situacija. Vlada je već pokazala kako zna što radi, odgovorio je Marko Pavić. Pritom je nabrojao stranke oporbe i njihove kritike za koje kaže da su neosnovane. 

Branko Grčić
kazao je potom da je cijena nafta 2008. bila oko 140 dolara po barelu, a gorivo je koštalo manje od 10 kuna.

- Nije sve riješeno. Ovo shvaćamo kao prvi dobar paket iza kojega slijede druge mjere. Prva bi trebala kvalitetnije riješiti pitanje cijene naftnih derivata - trošarina i obračuna PDV-a na trošarine. Porez na porez nema nikakvog smisla, kazao je. Dodao je da je danas definirano da će cijena struje sigurno porasti 10 posto, a plina 20 posto.

Dodao je da je Martina Dalić kazala kako su troškovi Podravke porasli 13 posto te najavio da bi to značilo da cijeli lanac prehrane može očekivati minimalno toliko poskupljenje. 

- Moramo gledati na drugu stranu medalje. Rastu troškovi, ali što je s dohocima. Jedna on ključnih mjera koje smo predstavili je promjena modela usklađivanja mirovina koje iz dana u dan gube na vrijednosti. U vrijeme ove Vlade je s 40 na 37 posto pao omjer prosječne mirovine i prosječne plaće. Prijeti opasnost da taj omjer u idućih 10 godina padne na 30 posto, što nikako ne smijemo dozvoliti, upozorio je Grčić.

Usklađivanje plaća i mirovina? 

Naveo je i da se prihod mirovinskih fondova povećao za 11 posto u prvih 45 dana ove godine. To znači da su u privatnom sektoru korigirali plaće. To je dobro. To je siguran izvor za financiranje novog sustava usklađivanja plaća. Ako je inflacija u idućih šest mjeseci 5 posto, a rast plaća 3 posto - onda će se mirovine uskladiti 5 posto. Tako će očuvati kupovnu moć, a 25 posto odmah ide državi kroz PDV, kazao je Grčić.

Marko Pavić je odgovorio: "Kolege iz SDP-a su više socijaldemokrati kad su u oporbi, a kad su na vlasti sve rade suprotno". Povećali su kaže - cijenu struje i plina 20 posto, a grijanja 40 posto. Podsjetio je i na referendum o monetizaciji autocesta. Kazao je i da je Mirando Mrsić nacionalizirao 4 milijarde kuna iz drugog stupa. 

Porez na imovinu, rad na crno? 

Vučemilović je dodala kako se radi o Vladinom "vatrogasnom paketu" koji uistinu ima najviše izraženu socijalnu komponentu. Kazala je kako je ministar Marić najučinkovitiji ministar u ubiranju Poreza na dodanu vrijednost - naplati 99 posto jer se sve fiskalizira. Drugi smo u EU-u po punjenju proračuna iz PDV-a - 50 posto, kazala je i dodala kako proračun moramo početi puniti drugim sredstvima kako bi bogati platili malo više. Kao primjer je navela Porez na imovinu. 

- Da se država uhvati u koštac s radom na crno - garantiram vam da bi to potaknulo veliki priljev novca u državni proračun, kazao je Dragutin Ranogajec. Upozorio je da bi dodatnim mjerama trebalo intervenirati i vezano za ribare i poljoprivrednike. Upitao je i zašto Petrokemija kao najveći potrošač plina radi, sad će primiti pomoć, a prodaje naskuplje gnjojivo.

Više pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!