Brojne reakcije na Vladine mjere - jedni ih hvale, drugi smatraju da kasne

16.02.2022.

19:10

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Reakcije na Vladine mjere

Reakcije na Vladine mjere

Foto: Marko Prpic/Dubravka Petric/ Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Na Vladin paket mjera, očekivano, reagirali su mnogi - sindikati, poslodavci, političari i građani. Neki su ih pohvalili jer smatraju da su dobre i sveobuhvatne, a neki kritizirali rekavši da su nedovoljne i zakašnjele. Mnoge zabrinjava hoće li porezno rasterećenje hrane utjecati na cijene u trgovinama.


Povećanje cijena muči i građane i gospodarstvenike, pa je Vladin paket mjera za ublažavanje njihova rasta tema dana. Evo što kažu građani:

- Mislim da bi moglo to pomoći i da je to dobra mjera.

- Vladi ja nikad ne vjerujem.

- Bolje da se nešto donese nego ništa.

Sindikalisti kažu, dobro je što je paket mjera sveobuhvatan.

- On zahvaća doslovno sve slojeve društva, na jednoj strani od umirovljenika, siromašnih građana, radnika i svih ostalih, ali na drugoj strani i gospodarstvo, a to je silno važno jer uglavnom kad njima rastu ulazni troškovi oni to prekrcaju na građane pa uvijek mi na kraju platimo, rekao je Krešimir Sever, Nezavisni sindikati Hrvatske.

Najslabija je karika, kaže Sever, hoće li niži PDV na prehrambene proizvode doista utjecati i na njihovu cijenu. Slično razmišljaju i u Udruzi poslodavaca, također zadovoljni sveobuhvatnošću mjera.

- Sada je na nama da motrimo prvo provedbu i drugo da motri cjelokupna javnost i sve udruge da se ti efekti poreznih smanjenja ne bi zadržali tamo gdje ne pripadaju,. Oni bi se morali odraziti na cijeni, odnosno na nepodizanju cijena, rekao je Damir Zorić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

No zagrebački ugostitelji i obrtnici smatraju da je Vladina potpora za plin od 15 lipa po kilovatsatu - samo kap u moru.

- Mislim da tu nije napravljeno ništa, pogotovo što se Zagreba tiče jer u Zagrebu je plin najveće poskupljenje imao, rekao je Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

I u Saboru različiti komentari na Vladine mjere.

- Javno ću pohvaliti Vladu i premijera Plenkovića na ovom paketu mjera jer mislim da je sveobuhvatan i izdašan, rekao je Boris Lalovac, SDP.

- Ono što smo vidjeli da dosta tih stvari koje smo upozoravali u siječnju i ranije je stavljeno u taj program, što pozdravljamo, rekao je Zvonimir Troskot, Most.

- Sram ih bilo. To vam je dojmovna politika, to je pelješenje države, naroda, umirovljenika. Nemojte nasjest na floskule i priče, poručio je Ivan Penava, Domovinski pokret.

- Ja bih rekao "Too little, too late" , poručio je Stjepo Bartulica, Domovinski pokret.

- Koristit ću onu jednu narodnu: Kasno Marko na Kosovo stiže, rekla je Anka Mrak Taritaš, Glas.

No Mrak-Taritaš dodaje, pomoć građanima je dobra, ali za gospodarstvo nedovoljna. Slično misle i u Možemo! No zabrinjavaju ih trgovačke marže.

- Bez kontrolnih mehanizama ekstraprofita na maržama nećemo možda imati efekt snižavanja cijena zbog pada PDV-a, kazala je Sandra Benčić, Možemo.

Mjere su složene i raznovrsne pa će se, nema sumnje, komentirati još danima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!