Shell se ispričao zbog kupnje ruske nafte

08.03.2022.

16:13

Autor: P.F./Hina

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Britansko-američki naftni div Shell ispričao se zbog toga što je prošlog tjedna kupio rusku naftu te priopćio da potpuno raskida veze s ruskim sektorom ugljikovodika zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

- Potpuno smo svjesni da naša prošlotjedna odluka o kupnji tereta ruske sirove nafte nije bila ispravna i žao nam je, rekao je glavni izvršni direktor Ben van Beurden.

Shell je kupio rusku sirovu naftu putem interneta, od švicarskog trgovca Trafigura online, preko S&P Global Plattsa, po rekordno niskoj cijeni od -28,50 dolara za barel, objavili su trgovci u petak. Pošiljka je trebala biti utovarena na tanker u baltičkim lukama.

Kompanija je prošlog tjedna priopćila da će napustiti poslovanje u Rusiji, uključujući postrojenje za ukapljeni plin Sahalin 2 u kojem posjeduje 27,5% udjela. Vlasnik 50% udjela velika je ruska plinska grupa Gazprom.

Shell je ipak među rijetkim zapadnim kompanijama koje su nastavile kupovati rusku naftu. Danas su poručili da će promijeniti lanac nabave i u što kraćem roku isključiti rusku naftu. Zatvorit će i benzinske postaje i poslovanje sa zrakoplovnim gorivima i mazivima u Rusiji.

Izmjene u lancu nabave mogle bi potrajati tjednima i rezultirat će smanjenom preradom u pojedinim rafinerijama, dodali su.

Povlačenje iz segmenta naftnih derivata, plina koji stiže cjevovodima i iz ukapljenog prirodnog plina (LNG) bit će postupno, ističu.

Tvrtka će raskinuti i veze s plinovodom Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku. Shell je član istoimenog konzorcija kojem je na čelu ruski Gazprom, a čine ga još austrijski OMV, francuski Engie te njemački Uniper i Wintershall Dea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!