Skalicki za Dnevnik HTV-a: Europa gradila ovisnost o energentima iz Rusije, sada plaća cijenu

06.06.2022.

19:42

Autor: HRT/E.L.S.

Miro Skalicki

Miro Skalicki

Foto: HRT / HRT

Europa je godinama gradila svoju ovisnost o energentima iz Rusije, zadnjih 20-30 godina najmanje dvadesetak rafinerija u Europi je zatvoreno jer nisu išle u renovaciju. Odluka naftnih kompanja je bila uvoz gotovih derivata s bliskog istoka i pogotovo iz Rusije. Europa na neki način sada plaća cijenu toga i ako se pogleda unazad, sve više pada uvoz sirove nafte i povećava se uvoz gotovih derivata - izjavio je za Dnevnik HTV-a energetski stručnjak Miro Skalicki.

Vladina uredba vrijedi 30 dana, a neki analitičari procjenjuju da bi bez Vladinih intervencija cijena mogla ići i prema 20 kuna po litri, no Skalicki kaže da je to malo vjerojatno.

- Trebamo gledati kolike su cijene nafte jer cijene naftnih prerađevina prate cijene nafte, ali ne direktno, ima određenih pomaka. Mediteransko tržište je referentno za cijene goriva u Hrvatskoj - rekao je.

Općenito je, kaže, Rusija neko prirodno tržište, prirodni dobavljač za plin i za naftu i tu treba imati nekakvo mudru ravnotežu koliko se čega uvozi. S druge strane, objašnjava Skalicki, nije jednostavno pokrenuti i povećati proizvodnju i smanjiti je. To je nešto što naftne kompanije ne vole jer je to vrlo skupi proces otvaranja i zatvaranja naftnih ležišta, odnosno proizvodnih bušotina. Osim toga, naglašava, ovakvo otvaranje i zatvaranje može poremetiti hidrodinamiku ležišta i ne može se iscrpiti nafte koliko je bilo planirano. Prema tome, zaključuje, to što zemlje OPEC-a žele povećati proizvodnju, to je proces koji traje, nije od danas do sutra.

Na pitanje što možemo očekivati u tjednima pred nama, Skalicki odgovara da je to teško prognozirati. Vjeruje da bi se cijene nafte mogle održati na ovim razinama i da se neće povećavati.

Što se tiče pitanja, tko može profitirati od ove situacije, Skalicki kaže da je pravo pitanje tko može imati manju štetu jer zapravo neće profitirati nitko - ni Rusija, ni Putin, ni Mađarska...

- Naravno, Janaf će nešto više zaraditi i buduće da je država djelomični suvlasnik Janafa, nešto će zaraditi, ali koliko će s druge strane izgubiti - puno više jer mora smanjivati trošarine pa gubi prihode. Treba naći nekakvo rješenje, ne na nivou Hrvatske, već na nivou Europe kako bi se situacija stabilizirala i kako bi se prestale događati ovakve oscilacije kod cijena nafte i plina - zaključio je energetski stručnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!