Skladište Okoli zapunjeno 80 posto, Milatić ipak pozvao na štednju

05.09.2022.

11:27

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Skladište Okoli zapunjeno 80 posto

Skladište Okoli zapunjeno 80 posto

Foto: Luka Stanzl/HTV / PIXSELL/HRT

- Mi smo fiksirali cijenu plina za građane do 1. travnja iduće godine - na 53 eura, dok je na burzi prošli tjedan cijena iznosila 380 eura. Pri tome ostajemo, taj dio za građane čuvamo i čuvat ćemo. Za dio poduzetnika koji troše do 10 GWh finacirali smo oko 15 lipa iz emisijskih jedinica, a Vlada razmišlja i o novim mjerama, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

- Plin je burzovna roba. Sve ove 'Igre prijestolja' sa Sjevernim tokom uzrokuju veliku špekulaciju na burzi i nedostatak plina u nekim djelovima Europe. Svoje tržište ne možemo zatvoriti jer smo dio EU-a i svijeta, komentirao je Milatić. Pritom je pozvao građane da plin, bez obzira na nižu cijenu - trebaju štedjeti i racionalno koristiti. S tim u vezi spomenuo je da će EU najvjerojatnije naložiti štednju od najmanje 15 posto. Velikim dijelom to će se uštedjeti jer Petrokemija neće moći raditi.

2007. proizvodili smo višak plina, danas 60 posto uvozimo

Potvrdio je da Hrvatska uvozi 60 posto plina, čak i nešto više. Hrvatska naime, danas proizvodi od 750 milijuna do 800 milijuna kubčnih metara godišnje, a troši 2,9 milijarde. Najavio je da će Hrvatska podizati prozvodnju koja bi 2024. trebala iznositi 1,2 milijardu kubičnih metara. Dodao je također da smo 2007. i 2008. godine imali više plina nego što smo trošili - 3,3 milijarde kubičnih metara. Napomenuo je da je izgradnjom LNG-ja kapaciteta 2,9 milijarde kubičnih metara plina - Hrvatska osigurala stabilnost opskrbe. 

Zapunjenost hrvatskog skladišta plina je gotovo 80 posto 

Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta na razini je od gotovo 80 posto, odnosno ukupno je u njega utisnuto 3,42 milijardi (kWh) kilowatsati plina, pokazuju današnji podaci Podzemnog skladišta Okoli. Ukupno je sada u tom skladištu utisnuto 3,42 milijarde (kWh) kilowatsati plina, pri čemu je tijekom jučerašnjeg dana bilo utisnuto 23 milijuna kWh. Tako je s jučerašnjim danom, pokazuju ti podaci, hrvatsko skladište plina bilo zapunjeno 79 posto.

- Hrvatska u svojim obveznim zalihama ima plina za 90 dana potrošnje, tako da imamo plina u slučaju da se nešto dogodi, naglasio je Milatić, koji je predsjednik upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je potkraj kolovoza da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna, a da će zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli vrlo brzo biti na 90 posto. Podsjetimo, Vlada je već ranije odobrila HEP-u zaduženje od 400 milijuna eura s ciljem zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli. Također, Vlada priprema paket mjera pomoći za obuzdavanje cijena energenata. Spominje se iznos od oko šest milijardi kuna.

Cijena plina skočila 30 posto, europska skladišta zapunjena 80 posto 

Nakon što je ruski Gazprom u petak najavio da do daljnjega neće obnoviti dotok plina kroz glavni plinvod prema Njemačkoj - Sjeverni tok 1, cijena plina na europskom tržištu u ponedjeljak je uzletjela za 30 posto, pa se tako jednim megavatsatom trguje po spot cijeni od 272 eura. Nizozemski TTF ugovor o isporuci plina za listopad stoji, pak, 256 eura, što je 23 posto više nego u petak te gotovo 400 posto više nego prije godinu dana.


Dokument koji je Reuters dobio na uvid pokazuje da će EU ministri energetike 9. rujna razgovarati o opcijama kako suzbiti snažan rast cijena energenata, uključujući i plina. Na tom sastanku raspravljat će i o hitnim kreditnim linijama za sudionike na energetskim tržištima. Europska skladišta plina krajem prošloga tjedna bila su na razini zapunjenosti od 80 posto, a pritom samo njemačka na razini od 85 posto.

Ipak, čak i ako njemačka skladišta budu do zime u potpunosti puna, ne bude li Rusija ponovno omogućila dotok plina, ta skladišta će biti prazna za 2,5 mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!