Drastična poskupljenja: Istražili smo kakve su cijene na tržnicama

18.08.2023.

07:09

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Opće je poznata činjenica da cijene u Hrvatskoj, neopravdano i bez ikakvog ekonomskog temelja luduju. Kuglu sladoleda plaćamo od 2,50 do 4 eura. Kad malo bolje razmislimo u kunama je to između 12 i 30 kuna, što je izvan svake pameti. Ispitali smo kakvo je stanje na tržnicama, tko kupuje i što te za koju cijenu. 

I u vozilu hitne na zadarskoj tržnici u šali će dobaciti da se čude kako još nije od cijena nekome pozlilo. Gospođa Danka je u mirovini, ima 72 godine. Mirovina joj je mala pa je i ona ovdje nekoliko sati na dan na plus 30. Žao joj je sebe, ali i kupaca zbog cijena.

- Ja kao umirovljenik ne biH radila da mogu. Imam 72 godine. Voliš prodati, ali kad vidiš koliko je to skupo, duša te boli, za HTV Regionalni dnevnik rekla je Danka, prodavačica na zadarskoj tržnici. 

Drugoj pak prodavačici, preostaje samo udri brigu na veselje. Famozni, već opjevan po medijima, grah skuplji i od mesa.

- Ja sam jutros kupio grah po 6 eura na tržnici u Zadru, kazao je Davor Keran, kupac. 

Kilogram breskvi četiri eura, marelice isto toliko. Grožđe čak pet. Lani sve gotovo dvostruko jeftinije. Samo grozd dođe dva eura. I gošća iz Kalifornije pomalo zatečena cijenama u odnosu na lani.

- Dosta je skupo, skuplje je danas nego što je onda bilo, istaknula je Jozica, gošća iz Kalifornije. 

Smokve tri eura. Piše na akciji! Kad je bal, nek je bal. Evo i čisto informativno, velebitska vrganja gotovo od dvije kile, 25 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!