Cijene na tržnicama nikad veće, evo što kažu kupci i prodavači

03.08.2023.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Inflacija pogađa i tržnice. Cijene rastu, no prodavači tvrde da je taj porast očekivan i realan s obzirom na nedavne vremenske nepogode koje su pogodile Hrvatsku. Stoga smo posjetili najpoznatiju tržnicu u Zagrebu i upitali prodavače i građane što oni misle o porastu cijena.

Na zagrebačkom Dolcu cijene od štanda do štanda rastu, no prodavači smatraju da je s obzirom na kvalitetu njihova cijena opravdana.


- Prigovaraju da su cijene visoke, ali u dućanu su iste cijene, samo je ovdje duplo bolja roba, kvalitetna, domaća, ali ljudi to ne cijene, govori jedna od prodavačica.


- Nekome je skupo, nekome nije, netko je zadovoljan. Mušterije ništa ne prigovaraju, kome je skupo, ode dalje, kaže prodavač.


- Veselimo se svi da dobijemo nekih 10 eura. Nama koji prodajemo uvijek je malo, kaže druga prodavačica.


Porast cijena posljedica je i brojnih vremenskih neprilika koje su u posljednjih nekoliko tjedana pogodile Hrvatsku.


- Usjevi su nam pali, sad ovi vjetrovi, tuče, morali smo podići cijene. Tuča nam je pogodila salatu, plastenike, blitvue, sve, kaže prodavačica na Dolcu.


Najviše se prodaje sezonsko povrće i voće, a dobro se prodaje i salata, grah i mahune. Građani nisu oduševljeni cijenama.


- Nekad smo imali mahune po jednu kunu, odnosno po jedan euro vrijednosti u kunama, a danas je ovo previše. Pola kilograma platila sam dva eura, a nekad sam za to dobila možda i kilogram i pol. Ali što je tu je, kaže prolaznica.


Visoke, zaokružene cijene teško će privući nove kupce. A dok prodavači ne odluče spustiti cijene, Dolac bi mogao ostati poluprazan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!