Akcijski plan za čišći zrak u Sl. Brodu: Hoće li mjere biti provedive?

12.11.2022.

17:05

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu

Loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Slavonski Brod napokon je dobio novi Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka! Od lebdećih čestica grad bi se trebao pročistiti širenjem plinske mreže i energetskom obnovom mjera koje će u vrijeme energetske krize biti teško provedive. Najveći izvor onečišćenja kućna su ložišta i cestovni promet. Iz rafinerije nafte u susjednom Bosanskom Brodu dolazio je i neugodni sumporovodik, ali nafta se ondje ne prerađuje već više od četiri godine.


Otkako se u rafineriji u susjedstvu nafta ne prerađuje stanovnici slavonskobrodske Radićeve ulice, uz sam nasip, kažu, lakše dišu.


- Ne smrdi nema onoga mirisa sumpora da moraš i prozore zatvorit, glava te zaboli od tog smrada, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Anđa Grgić iz Slavonskog Broda. 


- Ja nisam to puno osjetio. Nemam potrebe govoriti da sam osjetio puno kad nisam, ali sad ovo zadnje vrijeme je sigurno kvalitetnije vjerojatno zbog toga što rafinerija ne radi, dodao je Veselko Grgić iz Slavonskog Broda.


No zrak je i dalje onečišćen, druge je kategorije pa je akcijski plan za poboljšanje njegove kvalitete zakonska obveza grada. Sedmi po redu nacrt, naručen pa izrađen, stigao je nakon gotovo pet godina i pred gradske vijećnike.


- Dio jest, sad sigurno rafinerija nije jer ne radi, kad radi ona je uzrok nekih drugih onečišćujućih tvari, istaknuo je Mario Pokrivač, predstavnik tvrtke za izradu Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka.


Sve je vidljivo na nacionalnom portalu prostorne raspodjele njihovih emisija.


- Otprilike nekih 74 posto za lebdeće čestice za grad Slavonski Brod, u biti je udio od malih kućnih ložišta, rekao je Pokrivač.

Mjere za poboljšanje zato predviđaju poticaje za korištenje biomase, energetsku obnovu, ali i širenje plinske mreže dok cijene tog energenta lete u nebo.


- Teško vi možete sad čovjeka koji nema za kupovinu drva ili uglja nagovoriti da ide na plin ili na struju ili na nešto što manje zagađuje. Grad će pomoći u sufinanciranju samog priključka, kazao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.


Ali gradonačelnik ističe i država mora pomoći. 


- U direktnoj nadležnosti Republike Hrvatske je zagađenje koje nam se događa u prometu na samom graničnom prijelazu, rekao je Duspara.


I dok on proziva državu oporba proziva gradsku upravu. Akcijski plan je alibi.


- On je napisan kao uopćena strategija nema veze s akcijskim planom provedivosti jer nisu navedeni točni rokovi ni financije od strane grada koji bi subvencionirali one onečišćivače koje bi trebali, istaknula je Slavica Lemaić iz nezavisne gradske vijećnice.


- Zalažemo se da se donese akcijski plan, ali dozvolite da budemo malo skeptični prema njegovoj provedbi u nadolazećem vremenu, dodala je Anita Holub iz gradske vijećnice. 


Peter Tot Đerđ, predsjednik udruge Eko integral koja je na nacrt plana slala prijedloge, javno je podnio ostavku, kaže, građansku se inicijativu ne sluša. Iako je teško reći koliko je nakon 14 godina borbe za čist zrak - spomenuta inicijativa i brojna i aktivna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!