Slijepi i slabovidni trebaju medijsku vidljivost i priliku da se zaposle

10.08.2023.

14:44

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Slijepi i slabovidni trebaju medijsku vidljivost i priliku da se zaposle, poručeno je na konferenciji za novinare povodom završetka EU projekta Jednake mogućnosti.

Projekt je započeo u veljači 2022. i traje do 16. kolovoza 2023, a cilj mu je omogućiti mlađim punoljetnim osobama s oštećenjem vida stjecanje dodatnih znanja i sposobnosti kako bi bili konkurentniji već na samom početku svog radnog vijeka.

Sufinanciran je EU sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 53.096 eura i iz Državnog proračuna u iznosu od 9.370 eura. Ukupna vrijednost mu je 62.466 eura.

Nositelj projekta je Generacija.hr - Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika, a partner "Zaklada Čujem, vjerujem, vidim."

Putem portala Generacija.hr pridonosimo senzibiliziranju šire javnosti za teme vezane uz međugeneracijsku solidarnost, zaštitu prava mladih, obitelji i umirovljenika, kao i ranjivih skupina u hrvatskom društvu, rekla je urednica medijskih objava Maja Šubarić Mahmuljin.

Manjak mogućnosti zapošljavanja

Analizom stanja na tržištu rada, otvorenih mogućnosti zapošljavanja, tj. potreba poslodavaca za novim radnicima te postojećim sustavom obrazovanja u Hrvatskoj utvrđen je manjak mogućnosti zapošljavanja osoba s oštećenjem vida kao i manjak broja poslodavaca koji zbog neutemeljenih predrasuda i nepoznavanja prava osoba oštećenog vida ističu mogućnost zapošljavanja osoba s oštećenjem vida, naglasila je.

Uz to, dodala je kako broj prilagođene literature na godišnjoj razini u Hrvatskoj ne zadovoljava potrebe slijepih i slabovidnih za informacijom, znanjem i kulturom.

Projekt Jednake mogućnosti uključio je, među ostalim i edukaciju sedam novinara, tj. medijskih djelatnika.

Šubarić Mahmuljin je naglasila kako su u sklopu projekta održane tri edukacije korisnika (slijepih i slabovidnih osoba) za rad u izdavaštvu na novim tehnologijama, jedna radionica u cilju edukacije korisnika o korištenju nove korisničke online platforme za pristup zvučnim knjigama namijenjenima slijepim i slabovidnim osobama i jedno savjetovanje s pripadnicima ranjivih skupina u cilju njihova osnaživanja za tržište rada.

Osobe s oštećenjem vida putem nove web platforme Zaklade imat će trajno veće mogućnosti za slušanje zvučnih knjiga. Nabavom nove opreme prilagođenih uređaja za uvećani tisak trajno ćemo u Zakladi imati mogućnost dodatne edukacije mladih slijepih i slabovidnih osoba, kao i mogućnost dodatne izrade knjiga za mlade s oštećenjem vida, rekao je Mirko Hrkač upravitelj "Zaklade Čujem, vjerujem, vidim."

Dodao je da je u sklopu projekta snimljeno 20 zvučnih knjiga, što nije zanemarivo s obzirom na to da to da je prilagođavanje knjiga skup i dugotrajan proces.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!