Rast cijena stambenih nekretnina u Europi popustio; Hrvatska iznad prosjeka

07.10.2022.

Zadnja izmjena 15:15

Autor: V.K./HRT/Hina

Cijene stanova rastu

Cijene stanova rastu

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

 Rast cijena stambenih nekretnina u EU i eurozoni blago je popustio u drugom tromjesečju, a Hrvatska se zadržala iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na godišnjoj su razini cijene stambenih nekretnina u EU u drugom tromjesečju porasle 9,9 posto, nakon 10,4-postotnog skoka u prva tri ovogodišnja mjeseca, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

U eurozoni su u razdoblju od travnja do lipnja uvećane za 9,3 posto, za pola postotnog boda blaže nego na početku godine, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Sve zemlje EU-a čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u drugom kvartalu rast cijena na godišnjoj razini, a u njih 16 stopa rasta bila je dvoznamenkasta.

Najviše su poskupjele nekretnine u Estoniji, za 27,4 posto. Slijede Češka i Mađarska s rastom cijena od 23,1 odnosno 22,8 posto. Blizu je i Litva gdje su uvećane za 22,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u drugom ovogodišnjem tromjesečju bile za 13,6 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju na godišnjoj razini uvećane 13,5 posto.

Najskromniji rast cijena bilježio je ponovno Cipar, za dva posto. Slijede Finska i Danska u kojima su nekretnine poskupjele za 2,2 odnosno 2,8 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Hrvatska uz Rumunjsku

Usporedba s prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuje rast cijena nekretnina u EU-u i u eurozoni u razdoblju od travnja do lipnja za 2,3 posto.

U prvom tromjesečju porasle su dva posto u EU i 1,6 posto u eurozoni.

Cijene su na kvartalnoj razini porasle u svim zemljama članicama EU-a, a najsnažnije u Estoniji, za osam posto. Slijedi Litva gdje su uvećane 5,9 posto, te Latvija i Slovačka s rastom cijena za 5,5 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u razdoblju od travnja do lipnja porasle 3,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje kada su poskočile pet posto.

Isti postotni rast bilježila je u drugom tromjesečju i Rumunjska, a blizu su i Malta i Češka s rastom cijena za 3,6 odnosno 3,9 posto.

Najblaži rast cijena nekretnina zabilježen je u Švedskoj, za 0,4 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!