10:54 / 19.10.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?

Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?

Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?

Foto: Studio 4 / HRT

"Regulatorni okvir djeluje više ograničavajuće nego stimulirajuće, nedostatna je suradnja između istraživačkog i poslovnog sektora zbog čega je razina inovativnosti, posebno kod malih i srednjih poduzeća niska, a ako imate nisku inovativnost onda imate i nisku konkurentnost. Za Hrvatsku je to izuzeto važno jer smo mi mala zemlja, mi imamo malo tržište, prema tome nama su međunarodna tržišta sudbina", ističe prof. dr. sc. Slavica Singer, profesor emeritus Ekonomskog fakulteta u Osijeku za HTV-ovu emisiju "Studio 4".

Na pitanje što su najnovija istraživanja pokazala i razlikuju li se rezultati u odnosu na one iz 2018. godine kada smo također bili nepoduzetnička zemlja, prof. dr. sc. Slavica Singer, profesor emeritus Ekonomskog fakulteta u Osijeku kaže kako neke stvari 19 godina poslije ostaju nepromijenjene.

- Hrvatska je u GEM istraživanju, koje je najveće svjetsko istraživanje poduzetništva, od 2002. godine. To nam omogućava gotovo 20 godina praćenja što se događa u poduzetničkoj klimi, u poduzetničkoj kulturi, infrastrukturi i poduzetničkim aktivnostima. Od 2002. godine do sada, 19 godina poslije, nama su neke stvari ostale nepromijenjene, utvrđuje prof. dr. sc. Slavica Singer, profesor emeritus Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

- Regulatorni okvir djeluje više ograničavajuće nego stimulirajuće, nedostatna je suradnja između istraživačkog i poslovnog sektora zbog čega je razina inovativnosti, posebno kod malih i srednjih poduzeća niska, a ako imate nisku inovativnost onda imate i nisku konkurentnost. Za Hrvatsku je to izuzeto važno jer smo mi mala zemlja, mi imamo malo tržište, prema tome nama su međunarodna tržišta sudbina. Na međunarodnim tržištima ne možete funkcionirati ako ste neinovativni. Mi grcamo u takozvanom crvenom oceanu gdje smo izloženi konkurenciji mnogih upravo zato što nemamo mnogo inovativnih proizvoda koji bi nas odveli u plavi ocean. To su prepreke s kojima se susrećemo godinama, i stvar je određenih vladinih politika da se ta ograničenja eliminiraju, ističe.

Singer dodaje da kada se gledaju drugi podaci o poduzetničkim aktivnostima, od percepcije prilika do osjećaja sposobnosti ulaska u poslovni pothvat, Hrvatska je negdje na razini prosjeka Europske unije.

- Mi imamo izostanak nekih srednjoročni mjera koje mogu i moraju popraviti stanje u ekonomiji, a onda preko toga i životni standard građana, ali kad zagusti ja bih rekao da vučemo neke "ad hoc" poteze koji imaju neku praktičnu vrijednost, samo je pitanje koliko mogu zamijeniti jedan sustav, zaključuje prof. dr. sc. Mladen Vedriš, ekonomski analitičar.

- Pokušajte zamisliti da ste poduzetnik i da određeni sudski spor traje 7-8 godina. Kažemo da je pravosuđe sporo, ali ne razmišljamo o implikacijama na naš osobni život, na život poduzetnika. Pravna nesigurnost, odnos lokalne i nacionalne vlasti, nedorečenost zakonika, izostanak pravilnika, sve to ima cijenu u gospodarskom okruženju i kvaliteti poduzetničke aktivnosti, dodaje.

Više pogledajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!