14:31 / 17.10.2021.

Autor: Renata Waldman/Plodovi zemlje/HRT

Na poljima sve više umjetne inteligencije

Na poljima sve više umjetne inteligencije

Na poljima sve više umjetne inteligencije

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U Osijeku je otvoren jedinstveni studij na kojem studenti na engleskom jeziku stječu znanja iz digitalne poljoprivrede. Inženjer digitalne poljoprivrede - zvanje je to koje već sad nedostaje na tržištu rada. Poljoprivreda i računarstvo savršen su spoj jer je na poljima sve više umjetne inteligencije, autopilota, dronova i robota.

- Obučit ćemo ih kako koristiti sve moguće raspoložive podatke s ciljem donošenja najbolje moguće odluke u danom trenutku. Bit će dosta i na terenu, imamo dronove tako da ćemo i to koristiti. I mapiranje, kartiranje. Praktički ćemo koristiti sve aspekte digitalne tehnologije, a da bismo mogli koristiti tehnološke procese i prikazati kako se koriste u poljoprivredi, objašnjava prof. Zdenko Lončarić sa osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

Da bi se povećala konkurentnost, a tako i zarada, snage su udružila dva osječka fakulteta - Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. 

- Ideja naše suradnje da bismo unaprijedili trenutačnu situaciju u poljoprivredi koja je zastarjela. Tako da se trudimo uvesti nove tehnologije tipa programiranja baza podataka, umrežavanje, prikupljanje velike količine podataka i analiziranje istog u stvarnom vremenu, dodaje izv. prof. Časlav Livada sa osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

- Mi u biotehničkim znanostima vidjeli smo nedostatke u području agrara vidjeli kod naših studenata u onome dijelu koji se odnosi na preciznu poljoprivredu, digitalnu poljoprivredu. I upravo zato smo razvili studijski program digitalna poljoprivreda. Tako da znanje, vještine i kompetencije koje će steći naši studenti na tom studijskom programu idu upravo u smislu upravljanja tehnikom i tehnologijom koja se odnose na preciznu poljoprivredu, kaže dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti prof. Krunoslav Zmaić

Pioniri za budućnost poljoprivrede

Studij je namijenjen našim, ali i stranim studentima. Predavanja su na engleskom jeziku zbog dostupnosti literature, mogućnosti odlaska na stručnu praksu u druge države. Kako bi se proširila mogućnost edukacije na fakultet dolaze i vanjski predavači.

- Vidim se u struci definitivno. Možda negdje vani u inozemstvu. Nadam se da će mi kroz ovaj studij otvoriti se velike prilike na razmjenama, sudjelovanju u raznim projektima, kaže studentica Lucija Magdiš. Student 3. godine bilinogojstva Dinko Domazetović odlučio se za bilinogojstvo. U Europi postoje samo tri takva studija i prilika je to, kaže - da budu pioniri i zakorače u budućnost poljoprivrede.

Osigurane stipendije i posao

Koje nema bez velikog broja informacija i podataka koje treba obraditi i na temelju toga donositi odluke o agrotehničkim mjerama u proizvodnji velike količine hrana.

Što više što kvalitetnije hrane uz očuvanje okoliša na isplativ i održiv način što je danas otežano zbg klimatskig promjena i potrebno je jako puno znanja i iskustva, dodaje prof. Zdenko Lončarić

Za najbolje su studente već osigurane stipendije, a prema najavama, čeka ih i siguran posao. Pa je iznimno važno da su upravo takav studij otvorio u poljoprivrednoj ragiji s golemim potencijalom za dodatni razvoj koji, nažalost, nije dovoljno iskorišten zbog iseljavanja i gubitka radne snage.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!