Što donosi nova porezna reforma vikendicama?

05.06.2023.

07:03

Autor: Ivana Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/A.S.

Vikendice

Vikendice

Foto: Dnevnik / HRT

Najnovija porezna reforma gradovima i općinama omogućuje podizanje poreza na vikendice. Time bi jedinice lokalne samouprave mogle nadomjestiti dio prihoda izgubljenog ukidanjem prireza. Do sada se po četvornome metru maksimalno plaćalo 2 eura na godinu, a prema novom prijedlogu, općine i gradovi moći će naplaćivati i do 5 eura, što bi bilo drastično povećanje.


U Rovinju, kao i u mnogim mjestima uz more, za vikendice se sada plaća maksimalna naknada od 2 eura po četvornom metru. Za 60-ak kvadrata to znači 120 eura poreza. Od iduće godine mogli bi plaćati i do 300 eura, ako tako odluče lokalni čelnici. 

- U Rovinju je puno stranih državljana, nisu uključeni u sustav iznajmljivanja, ne plaća se ni turistička pristojba ni paušal nego su uključeni u nekomercijalni smještaj, cijelo ljeto su tu rodbina, prijatelji, a znamo da se to iznajmljuje, rekao je Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja. 

Nakon ukidanja prireza, mnoge općine razmišljaju kako nadomjestiti manjak u proračunu, među ostalim i povećanjem poreza na vikendice. 

- Mi ćemo sigurno nastojati opteretiti one koji nisu naše stalno stanovništvo. Znači, porez na kuće za odmor bit će ponajprije za one izvan građevinskog područja i za one koji nisu stalni stanovnici općine Marčana, kazao je načelnik Predrag Pliško

U Krku vikendica je napretek. Samo od ovog poreza na godinu uprihode 500 tisuća eura. No, da imaju prirez, a nemaju ga, od njega bi ubrali samo 200 000 eura.   

- Povećanjem cijene ti bi prihodi porasli 2 i više puta i mogli bi kompenzirati nedostatak s osnova poreza na dohodak, izjavio je Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka.

Najviše zaradi Zadarska županija


U Hrvatskoj od poreza na vikendice najviše novca ubere Zadarska županija. Više od 5 milijuna eura. Slijede Primorsko-goranska pa Istarska. U Zadarskoj županiji općina Vir zasigurno je rekorder. U Sukošanu su prihodi mnogo manji jer je i znatno manje vikendaša. Za 1000 kuća u proračun se slije 120 tisuća eura na godinu. 

- Za sada nismo razmišljali o tome, ako dođe do povećanja, ono će biti malo i neznatno, što sigurno neće biti 5 eura, za sada je 2 eura. Za sljedeću 2024. nećemo povećavati porez na kuće za odmor, kazao je Ante Martinac, načelnik Sukošana. 

Lokalna samouprava na raspolaganju ima još neke naknade koje bi sada mogla mijenjati.  

- Ima još i porez na potrošnju koji plaćaju ugostitelji, s obzirom na visoku stopu PDV-a to ne bi trebalo mijenjati, porez na površine koje se iznajmljuju, dodao je dr. sc. Vlado Brkanić, stručnjak za poreze.

Brojne općine i gradove koji nisu na atraktivnim lokacijama podizanje stope poreza na vikendice neće spasiti. Primjerice Samobor. 

- Trenutačno je 77 tisuća eura planirani prihod od poreza na kuće za odmor, to na naš proračun koji je 65 milijuna eura nije tako velika stavka, kazala je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

Na potezu su gradovi i općine koji tek trebaju odlučiti koliko će dogodine od stanovništva ubirati poreza na dohodak, a koliko će prihoda, koji im nedostaje u proračunu, naplatiti iz džepa vikendaša.            

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!