Strah od povećanja cijena

08.10.2021.

09:56

Autor: U mreži Prvog

U mreži Prvog o rastu inflacije

U mreži Prvog o rastu inflacije

Foto: U mreži Prvog / HRT

Nakon skoka cijena goriva, pogotovo dizela koji je prvi put prešao 11 kuna, postavlja se pitanje što će biti s cijenama ostalih roba i usluga. Građani sve više strahuju od povećanja cijena osnovnih životnih namirnica. Upravo je to bila tema jutrošnje emisije U mreži Prvog.

- Središnja banka, u ovom slučaju HNB, bi reagirala kada bi primijetila da bi se rast cijena počeo prelijevati u jedan širi rast cijena dobara i usluga. Još jedna karakteristika ovog rasta cijena je da se on relativno usko lokaliziran, riječ je o jednom manjem dijelu potrošačke košarice. Prosječna inflacija je 3,1 % , ali 3/4 proizvoda raste manje od 3 %, a samo 1/4 više od 3 %, rekao je Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke.

- Činjenica je da na hranu odlazi prosječnom kućanstvu nešto više od 27% mjesečnog troška. S ovim povećanjem cijena to se kreće prema 28 % i više, a troškovi stanovanja su dodatnih 17 %. To pokazuje koliko se i kako teško živi u Hrvatskoj, istaknuo je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!