19:59 / 06.10.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

I cijena plina leti u nebo, čeka li nas spirala poskupljenja?

Poskupljenje plina/Ilustracija

Poskupljenje plina/Ilustracija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Nakon jučerašnjeg skoka cijena goriva, pogotovo dizela koji je prvi put prešao 11 kuna, postavlja se pitanje što će biti s cijenama ostalih roba i usluga. Jer vrlo često rast cijene goriva povlači lančanu reakciju tj.  druga poskupljenja. Sve se to događa i u uvjetima probuđene inflacije. 

Cijene goriva jedna su od većih stavki u budžetu i građana i tvrtki. Što će s cijenama biti u budućnosti, teško je reći, kažu u Petrolu, koji nakon današnjeg preuzimanja Croduxa ima 23 posto hrvatskog tržišta naftnih derivata.

- U ovom trenutku je to jako teško prognozirati. Svi se nadamo da će se cijene smiriti i da će se tržište stabilizirati, poručila je predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović


Prijevoz skuplji 10 do 20 posto?

Rast cijena goriva mogao bi bitno utjecati i na cestovne prijevoznike. I prijevoz robe, a još više putnika pod velikim je pritiskom ulaznih troškova. Vedran Tomičić, direktor komercijale i operative Arrive, smatra da je podizanje cijena njihovih usluga za 10 do 20 posto - neizbježno. 

Cijene u trgovačkim lancima ići će gore

Roba široke potrošnje već neko vrijeme primjetno poskupljuje, kažu u trgovačkim lancima. Direktor Lonia trgovine Drago Munjiza napominje da su svi dobavljači povisili cijene, a trgovački lanci puno razvoze i troškovi su veliki. Kad-tad će se, dodao je - to odraziti i na cijene.

Cijena plina leti u nebo 

Iz HEP-a poručuju da trenutačno ne razmišljaju o poskupljenju električne energije. Zalihe plina ima dovoljno za cijelu ogrjevnu sezonu. A cijena mu je danas u Europskoj uniji i Britaniji skočila 25%. No sve ovo dolazi u godini kada inflacija od nule u zimskim mjesecima, može do kraja godine narasti do 3,5 posto mjesečno. 

Cijena plina leti u nebo, ali je cijena energije iz obnovljivih izvora posljednjih godina padala i sada je stabilna. Tako da je jasno da ćemo dugoročno morati sve više ulagati u obnovljivu energiju, koja će nam dati stabilne cijene i veću neovisnost.

Do kada inflacija? 

- Ja mislim da bi u Hrvatskoj inflacija mogla ostati u ovoj i idućoj godini 2 posto, sljedeće godine čak i nešto ispod. Ne treba zaboraviti da je ove godine toliko poremećaja. Oni će napraviti veliki bazni efekt koji će se dogodine ispuhati, smatra Hrvoje Stojić, ekonomski analitičar PBZ - CO obveznog mirovinskog fonda.

Uz energetsku krizu, na inflaciju utječe i niz poremećaja u opskrbnim lancima u svijetu, te strukturni poremećaji koje je izazvala pandemija. A to znači da bi vrijeme jeftinijih naftnih derivata moglo biti prošlost. U ovom prijelaznom razdoblju između klasične i zelene energetike, nema sumnje, moglo bi biti još dosta kriznih situacija.

Zelena energija - budućnost

I energetska budućnost Europe u osjetljivom je trenutku tranzicije prema zelenoj, obnovljivoj energiji, koja bi se u uvjetima rasta cijena nafte i plina trebala i ubrzati.

- Cijena plina leti u nebo, ali je cijena energije iz obnovljivih izvora posljednjih godina padala i sada je stabilna. Tako da je jasno da ćemo dugoročno morati sve više ulagati u obnovljivu energiju, koja će nam dati stabilne cijene i veću neovisnost, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!