Strah od siromaštva u RH iznad visokog europskog prosjeka

12.01.2023.

14:53

Autor: HRT/Hina

Die Angst vor Armut

Die Angst vor Armut

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zabrinutost zbog visokih troškova života dijele gotovo svi Europljani, a građani Hrvatske izdvajaju se strahom od siromaštva i isključenosti iz društva, pokazao je najnoviji Eurobarometar. Čak 93% ispitanika u EU izrazilo je zabrinutost zbog rasta troškova života, izvijestio je Europski parlament.

Hrvatska je blizu prosjeka, s 91% 'zabrinutih' ispitanika, pokazuje anketa koju je za EP izradio Kantar.

Velik broj Europljana strahuje i od siromaštva i isključenosti iz društva, njih čak 82 posto. Hrvatska je znatno iznad europskog prosjeka, s čak 87% ispitanika koje muči taj strah.

Građani Hrvatske iskočili su iznad prosjeka i strahovanjem od širenja zaraznih bolesti poput COVID-a 19 i majmunskih boginja, s udjelom 'zabrinutih' od 67 posto. Na razini EU-a iznosi 62 posto.

Teško s primanjima

Gotovo 60% ispitanika u Hrvatskoj navodi i da primanjima nešto teže odnosno teško pokriva troškove života. Na razini EU-a teškoće je navelo nešto manje od polovine ispitanika. 

Većina Europljana nije zadovoljna mjerama kojima njihove vlade i EU pokušavaju riješiti krizu. Njih 64% na razini EU-a nije zadovoljno vladinim odgovorom, a 56% reakcijom Bruxellesa. U Hrvatskoj vladinim mjerama nije zadovoljno 72% ispitanika, a mjerama EU-a njih 62%.

Važna podrška gospodarstvu

Među prioritetima Europskog parlamenta čak 40% ispitanika u Hrvatskoj istaknulo je borbu protiv siromaštva i isključenosti iz društva, za tri postotna boda više nego na razini EU. Glavni prioritet trebala bi ipak biti podrška gospodarstvu i otvaranje radnih mjesta, koje je izdvojilo otprilike 42 posto Hrvata, u usporedbi s 31 posto Europljana.

Treće mjesto na listi prioriteta zauzelo je javno zdravstvo koje je izdvojilo 34 posto ispitanika.

Prilika za rad

Uoči 10. godišnjice članstva Hrvatske u EU čak polovina ispitanika izdvojila je kao glavnu prednost otvaranje novih prilika za rad. Na razini EU-a takvu je ocjenu iznijelo tek 23% ispitanika.

Hrvati u većem broju smatraju i da se pristupom EU poboljšao životni standard u Hrvatskoj, što je zaključilo 32% hrvatskih ispitanika, u usporedbi s 18% na razini Unije. Gotovo isti postotak smatra i da je pristup Uniji podupro rast hrvatskog gospodarstva i da Unija pomaže u očuvanju mira i jačanju sigurnosti, pokazuju rezultati ankete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!