Lijepa Naša - lijepa je i strancima

02.04.2023.

20:24

Autor: Dajana Kruneš/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Stranci sve više kupuju nekretnine

Stranci sve više kupuju nekretnine

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Statistike pokazuju da oko 30 posto ukupnog prometa nekretnina ostvare stranci, trenutačno i više, a kupci iz Njemačke, Austrije i Slovenije među najčešćim su kupcima nekretnina kod nas.

Lijepa je nama, ali lijepa je i ostatku svijeta. Prošle godine u Hrvatskoj je prodano oko 35 tisuća nekretnina. Više od trećinu kupili su stranci. Među njima je i bračni par iz Austrije. Svoj komadić raja, prije godinu dana, pronašli su u Malinskoj na Krku.

- U otok smo se zaljubili čim smo prešli most i rekli smo "ovo će biti naš drugi dom". Razlog zašto smo izabrali ovo mjestu su prekrasna priroda, more, ali i fantastični ljudi, rekli su Nicole i Bert Baer iz Austrije.

Na tržištu nekretnina, upravo je otok Krk, glavna zvijezda, i po broju prodanih nekretnina, ali i cijena, koje idu od tri do čak osam tisuća eura po kvadratu.

- Sada je došlo vrijeme gdje najbolje nekretnine, one najposebnije prodajemo u dan, dva, rekla je Mateja Bogdanić, vlasnica agencije za nekretnine.

O interesu za kupovinu nekretnina govore i podaci Porezne uprave.

Prema tim podacima u 2021. strani državljani kupili su više od devet i pol tisuća nekretnina, a u 2022. više od 13200. 95 posto tih prodaja odnosi se na Jadran i obalu.

Kupuje se od Istre do Dubrovnika. Najviše - Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Česi i Slovaci.

- Razloga za kupnju ima više. Pod broj 1 sigurnost života, pod broj 2 ulaže se zbog investicija i inflacije i na kraju mi smo i dalje za njih jedna best buy destinacija jer u jednom Munchenu, Beču, Berlinu nekretnine su dosegnule cijene od preko 10, 12, 15 tisuća eura po kvadratu, rekao je Branko Papeš, suvlasnik agencije za nekretnine.

Kupuju su nekretnine, kako za osobne potrebe, tako i u svrhu turizma.

Tržište cvijeta no, zbog velike potražnje za očekivati je daljnji pritisak na rast cijena, rast novogradnje, ali u konačnici, i pritisak na lokalnu infrastrukturu i zajednicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!