Sučević o smirivanju inflacije: Ne znači da će cijene pasti, samo će sporije rasti

06.01.2023.

19:59

Autor: I.B./Dnevnik/HRT

Financijski savjetnik Danko Sučević

Financijski savjetnik Danko Sučević

Foto: Dnevnik / HRT

Inflacija u Hrvatskoj u studenome je iznosila 13,5 posto, podaci za prosinac još nisu objavljeni. O tome hoće li napokon i u našoj zemlji inflacija usporiti i cijene početi padati, u Dnevniku HTV-a govorio je financijski savjetnik Danko Sučević.


Na pitanje kad možemo u Hrvatskoj očekivati pad inflacije s obzirom na to da se ona smiruje u drugim europskim zemljama, rekao je da će se to događati istodobno kad i u ostalim zemljama EU-a.

- No to ne znači da će cijene padati. Znači da će manje rasti, istaknuo je.

Uvođenje eura

- Dugoročno će uvođenje eura utjecati na smanjivanje, odnosno nepovećavanje inflacije. Kratkoročno, o čemu sad pričamo to bi moglo imati nekakav utjecaj, rekao je.

Najavljena poskupljenja 1. veljače

- Ne mislim da je istinita priča o velikim poskupljenjima s 31. prosinca na 1. siječnja. Mislim da su to izolirani slučajevi i nalaz državnog inspektorata vam pokazuje da oko 70 - 80 posto cijene nisu podignute. Mislim da je povećanje cijena 1. siječnja vrlo loš potez za prodavače i da oni to nisu masovno napravili. Uvjeren sam da će zbog toga što se cijene neće dizati u siječnju inflacija u siječnju biti znatno niža nego u prosincu i veljači. Ali ono što se definitivno događa, a to vidimo i po stopama inflacije, jest da su se cijene dizale 1. rujna, 1. listopada, 1. studenog i 1. prosinca. Mislim da se 1. siječnja nisu dignule, ali da će se opet dići 1. veljače, u ožujku i u travnju. Mi i dalje govorimo o inflaciji od blizu 10 posto. S druge strane, imate efekt siječanjskih popusta, rekao je.

Nakon uvođenja eura lakša usporedba s drugim zemljama

Neki proizvodi kod nas su skuplji, a neki jeftiniji.

- Cijena bilo čega, pogotovo u maloprodaji, prvenstveno je rezultat potražnje i ponude. Nutella se uvijek uzima kao primjer. Ako je ona u Njemačkoj jeftinija, to je zbog toga što je tamo ili veća ponuda ili manja potražnja. Sigurno znamo da je u Njemačkoj ponuda veća, ponuda zamjenskih proizvoda za Nutellu. Treba nam veća konkurencija. Ulaskom u Schengen i euro ta će konkurencija biti veća u Hrvatskoj. Jer barijere ulaska svih drugih konkurenata od Nutelle sad su niže, oni ne moraju više preračunavati eure u kune i raditi neke posebne cjenovne politike za ulazak u Hrvatsku. Mislim da je uvođenje eura generalno jako dobra gesta i da možemo očekivati jako dobre vijesti i biti optimistični, istaknuo je.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!