Hoće li apel Vlade utjecati na smanjenje cijena?

06.01.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Marina Ninković/Dnevnik/HRT/IMS

Borba s inflacijom

Borba s inflacijom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon jučerašnjeg poziva Vlade trgovcima i svima ostalima koji su podignuli cijene s uvođenjem eura, da ih vrate na razine na kojima su bile posljednjeg dana prošle godine, danas se, zbog blagdana, nije moglo vidjeti hoće li se to i dogoditi. Premijer je uvjeren da će oni koji su uvođenje eura iskoristili za "lov u mutnom" - poslušati poziv. 

Nove cijene u kafićima nisu odvratile građane od uživanja u kavi na sunčanoj terasi. Tko bi se odrekao tog rituala samo zato što mu je cijena opet malo porasla.

- Nisam ni pogledala koja je, 2 eura. Pa dobro, 15 kuna. Tu su negdje cijene, malo jesu više.

- Možda smo očekivali malo manje, ali uglavnom svi zaokružuju pa je tu negdje. Nismo baš zadovoljni, ali Bože moj.

- Rijetki su primjeri gdje se na niže zaokruživalo. Uglavnom na više, ali kave se nećemo odreći.

U uslužnim djelatnostima 10 - 80 posto, u trgovini 3 - 19 posto - toliki su rast cijena ovaj tjedan uočili državni inspektori, što je izazvalo gnjev građana i Vlade.

- Svaki taj lov u mutnom gdje nikakvi inputi nisu narasli od 31.prosinca do 2. siječnja prevara je potrošača i mi ćemo tome stati na kraj. Imamo puno arsenala u svojim rukama i zato preporučujem još jednom svima da vrate cijene, poručio je premijer Andrej Plenković.

Dopredsjednik Udruge trgovine pri HUP-u objašnjava da je podizacije cijena samo iznimka uslijed pogrešnog preračunavanja, koju će trgovci ispraviti.

- Ne znam što to znači neopravdano u tržišnoj ekonomiji. Moramo razumjeti da nam inputi naši rastu, da se cijena na policama formira na način da imamo fakturu od našeg dobavljača uvećana za našu maržu koja nije povećavana zadnjih godinu dana, uvećana za PDV. To je cijena ona koju mi plaćamo na polici, pojašnjava Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine pri HUP-u.

Ekonomist Garača smatra da apel Vlade neće ništa promijeniti nabolje.

- Mislim da je to jedna šuplja mjera da tako kažem. Ovako će oni, koji su napravili glupost pa su se izložili gnjevu javnosti i podigli cijene baš u trenutku konverzije, to napraviti, ali će onda za mjesec dana još više podići cijene. Tako da ova mjera neće polučiti nikakve rezultate i očekivati da se na takav način inflacija može suzbiti je potpuno pogrešno, poručuje Željko Garača, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu.

Za ovog sindikalca, u novoj godini svi plaćamo nečiju pohlepu.

- Do koje mjere se digao bezobrazluk u trgovinama kad je riječ o malim trgovcima, pekarnicama, uslužnim djelatnostima, koji su bezobrazno bahato pohlepno drastično ispodizali cijene, kaže Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

I, što građanima preostaje?

- Mislim da ću kupovati preko granice, u Sloveniji najviše, jer za sve iste proizvode tamo se puno bolje prođe.

- Kupovat ću tu, ali ću paziti i gledati gdje u kojoj ću trgovini bolje proći.

Ja ću kupovati baš onaj minimum što je prijeko potrebno jer ovo nije normalno.

A u tim nenormalnim uvjetima, Vlada osim pojačanog nadzora nad svim poslovnim subjektima, najavljuje i novčane kazne, te crne liste hrvatskih poduzetnika.


Keretić: "Crne liste" jedno od mogućih rješenja

Udruge potrošača diljem zemlje prvih su dana nove godine zatrpane pritužbama građana na poskupljenja. 

Sanja Keretić, dopredsjednica Udruge za zaštitu potrošača "Varaždinski potrošač", u središnjem Dnevniku rekla je kako je teško očekivati da će trgovci dobrovoljno sniziti cijene jer je dio njih pristupio etičkom kodeksu te da samim povećanjem cijena krše taj kodeks.

- Dok sankcije za neopravdano povećanje cijena nisu veće od profita koji trgovac ostvaruje neopravdanim povećanjem cijena ne možemo očekivati da će trgovci to činiti. Puno je lakše kada postoje određene mjere koje obvezuju trgovca tako da su obvezni držati cijene pod kontrolom, rekla je Keretić.

Smatra da je potreban pojačani nadzor Inspektorata i Carine. Druga je mogućnost, kako je rekla, da Vlada zamrzne cijene što većeg broja proizvoda i na taj način olakša potrošačima.

- Međutim, takva se mjera kosi sa slobodnim tržištem, a postavlja se i pitanje koliko dugo takve mjere mogu biti na snazi, rekla je.

Keretić je istaknula kako su "crne liste" jedno od mogućih rješenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!