06:55 / 11.08.2021.

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

Teška godina: Suša i led uništili povrtlarske kulture

Teška godina za poljoprivrednike

Teška godina za poljoprivrednike

Foto: HRT / HRT

Velika suša pa onda led, kao posljedica klimatskih promjena, uništili su ne samo ratarske, već i povrtlarske kulture. Najteže su prošle mahunarke. Tako primjerice mahune na osječkoj tržnici stoje 30 kuna pa su skuplje od kilograma piletine. Tragom toga posjetili smo proizvođače povrća u Beničancima u donjomiholjačkom kraju.U "tvornici pod vedrim nebom" nikad nije lako proizvoditi. Posebice posljednjih godina, kada su klimatske promjene još izraženije pa je povrtlarima sve teže uzgojiti povrće na otvorenom.

- Svibanj je bio hladan, za mahune nepovoljan, lipanj - visoke temperature,  cvijet otpadao, ne vrijedi ni vodu dati, i onda nakon toga svega led nam sve uništio - žali se Cvija Špoljarić.

Prije mjesec dana, kad im je led "potukao" njihov trud, baš su se zatekli u polju. Teško je bilo, kažu, gledati kako im je sve dokrajčio.

- Stradale i tikvice, patlidžan, paprika. Patlidžan se obnavlja, tikvice isto, ali paprika se jako loše obnavlja, ne znam da će biti šta, ona se sad pomladila, sve ovisi o tome kakva će biti jesen - kaže Špoljarić.

I kako to već biva u prirodi, dio se polako obnavlja, no urod neće biti očekivan. A nije bio ni osiguran.

- Ne osiguravamo više jer kad se desi nešto, nema ništa od tih novaca. Osiguravala sam, 20 godina iduže. I tako sam loše iskustvo imala, na kraju nije bilo ništa od odštete - kaže.

A posao nije nimalo lagan i kad se dogodi ovako teška godina, proizvođači se pokolebaju, pitaju se trebaju li nastaviti s radom.

- Trudiš se i sve, bude ti drago kad nešto napreduje, kad ćeš ubrati to što si posijao, posadio, kopao, i zadovoljan si, a onda kad se tak nešto dogodi, nije ugodno - kaže Tihana Mihalek.

Nade ipak ima. Mlađi još imaju snage, barem pokušati. Tihana je posadila i lješnjake i nada se da će i njih, kao i povrće, dovoziti na osječku tržnicu, na kojoj njezina obitelj već 30 godina prodaje svoje proizvode. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!