Suša u ribnjacima - umjesto mlađi, šetaju ptice

28.07.2022.

20:39

Autor: Danijela Hegediš Preskočil

Suša u bjelovarskim ribnjacima

Suša u bjelovarskim ribnjacima

Foto: HTV / HRT

Zbog dugotrajnog razdoblja bez kiše nastaju veliki problemi. Na ribnjacima u Sišćanima i Končanici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji već se nekoliko mjeseci bore s nedostatkom vode. Najveći je problem uzgoj mlađi. Posebno u Sišćanima gdje je većina ribnjaka u kojima se ona inače uzgajala - potpuno presušila.


Umjesto da pliva jednogodišnja mlađ - šetaju se ptice. Od prošle godine ovdje nije bilo obilnije kiše. Umjesto u devet, mlađ se uzgaja u samo tri ribnjaka - to se dosad nije dogodilo.

- Naša proizvodnja jednogodišnje mlađi je prošle godine bila oko 70 tona u Sišćanima, a ove godine ako bude 30 posto od toga, vjerujte, bit ćemo zadovoljni, rekla je Nedjeljka Grubačević, tehnologinja u "Ribnjaku 1961", Sišćani.

Ribe jedva dišu. Kisika nema dovoljno jer je razina vode niska pa temperatura doseže i 30 stupnjeva. U takvim uvjetima najteže je smuđu.

- Uzgoj smuđa, po kojem smo mi poznati,  i gdje imamo ugovor i dogovor s našim kupcem iz Njemačke, je stvarno upitan. Imamo nekih ribnjaka gdje ne bude preživio, kazala je Grubačević.

Od ličinke pa do ribe za konzumaciju - ciklus je koji traje tri godine. Iako manje nego inače, ribe za tržište sigurno će biti.

- Prirast će biti dosta manji nego što bi trebao biti. Manje ćemo izvoziti, ali domaći centri koji uzimaju našu ribu ne bi trebali osjetiti smanjenu proizvodnju, rekao je Jurica Bošnjak, direktor "Ribnjaka 1961", Sišćani.

Bit će ribe i iz Konačnice iako Ilova nije darežljiva vodom. Zbog niska vodostaja, neki kanali za punjenje ribnjaka potpuno su prazni. Stoga rade s 50 posto kapaciteta kada je riječ o uzgoju mladih šarana.

- Situacija je da ribe koje ostanu u ovim rastilištima će najvjerojatnije zakržljati s obzirom na to da su tamo veoma niski vodostaji i vegetacija je krenula zbog ekstremnih temperatura, kaže Mladen Prević, direktor "Ribnjačarstva Končanica".

A i pticama su kao na pladnju. U oba uzgajališta od rane zore spašavaju lošim vremenskim uvjetima ugrožen riblji fond. Kada se u to ubroje i troškovi proizvodnje...

- Sami troškovi hrane su najviše porasli nekih 50 posto u odnosu na prijašnju godinu da ne govorim ostale stvari od energenata, kazao je Bošnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!