Svaki treći radnik u Hrvatskoj ne može si priuštiti odlazak na odmor

28.08.2023.

08:56

Autor: P.F./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Zbog velikog povećanja troškova gotovo 20% zaposlenih građana EU-a ne može si priuštiti jednotjedni odlazak na odmor. U Hrvatskoj je postotak čak i veći - to si ne može priuštiti gotovo trećina građana.

Čak 38 milijuna ljudi zaposlenih građana u Europskoj uniji (gotovo 20%) ne može otputovati tjedan dana na odmor jer si to od svojih primanja ne može priuštiti.

Najveći broj zaposlenih koji si ne mogu priuštiti odmor nalazi se u Rumunjskoj (43%), Grčkoj (37%), Mađarskoj (34%), Italiji (31%), Hrvatskoj (31%) i Cipru (30%). 

Prosječna cijena odmora u EU-u od četiri ili više noći je 2967 eura što je povećanje od 600 eura. Prosječna cijena aranžmana u Hrvatskoj je 881 euro, a mjesečna minimalna plaća je 624 eura. Povećanje cijene aranžmana u odnosu na 2017. godinu je 246 eura.

Poražavajući su i podaci od lani kada si, prema podacima Eurostata, više od polovine Hrvata (51,3%) u dobi od 16 godina nadalje nije moglo priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan mjesta u kojem žive.

Infografika: Svaki treći radnik u Hrvatskoj ne može si priuštiti odlazak na odmor

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!