Sve više problema s proizvodnjom i uzgojom uljane repice

05.05.2023.

07:14

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Uljana repica

Uljana repica

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Cijena uljane repice iz godine u godinu varira, a unatoč tome ratari ne odustaju od nje. Neki je sade radi plodoreda i prodaju za proizvodnju biodizela, neki je koriste za hranjenje stoke, a neki od nje proizvode i jestivo repičino ulje. Ipak problema s proizvodnjom je sve više.

Kad repica cvate, polja se zlate. Ali, sve manje. Uljana repica je u Hrvatskoj 2018. godine rasla na 55 tisuća hektara, a sada na samo 23 tisuće. 

- Zapravo to smanjenje površina pod uljanom repicom, zapravo je odraz povlačenja sredstava za zaštitu bilja na bazi klorpirifosa i tiakloprida 2019. godine i sada postoji samo manji broj sredstava koja su trenutno djelotvorna. Kod uljane repice je bitno da se tretman obavi dok je pup još zatvoren, za HRT Regionalni dnevnik objasnila je Suzana Pajić, savjetnica u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. 

Rasla na 55 tisuća hektara, a sada na samo 23 tisuće


Željko Šilc iz Luke Ludbreške u prvom se redu bavi tovom junadi, a uljanu repicu sije i koristi za ishranu životinja. Nakon što je čuo da je repičino ulje izuzetno zdravo i za ljudsku prehranu, počeo ga je i sam proizvoditi.

- Ulje repice vam ima gotovo pa idealan omjer masnih kiselina, dobro je za zdravlje, čuva srce i krvne žile, smanjuje kolesterol, koriste ga ljudi koji imaju probleme s Crohnovom bolešću, rekao je Šilc. 

Alen Šopar iz Murskog Središća uljanu repicu sije godinama, a ove ima i pokusno polje s 40 hibrida. Posljednje četiri, tlo obrađuje na sve popularniji konzervacijski način. 

- Prvo i osnovno je da je to obrada bez pluga, konzervacijska obrada tla smatra se obradom koja nakon svih zahvata i obavljene sjetve ostane minimalno 30 posto biljnih ostataka na površini tla, pojasnio je Šopar. 

Variranje cijena 


Koliko će ove godine na repici zaraditi, ratari ne znaju.

- Cijene variraju da je to nevjerojatno. Prošle godine je bila izuzetno visoka cijena, najviše zbog problema s ratom u Ukrajini, ali ove godine kakve su naznake, bit će dosta niska, kazao je Šilc. 

- Daj Bože da ne bude nekog nevremena i da to što smo uspjeli sačuvati od štetnika i bolesti uspijemo pobrati, prodati i s tim bi bili zadovoljni, istaknuo je Šopar. 

Svake godine upravo u vrijeme kad je uljana repica najljepša, potezi nekih neodgovornih pojedinaca na ovu kulturu bace tamno svjetlo. Jer je prskaju u vrijeme cvatnje, kad to ne bi smjeli i ugase život milijunima pčela. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!