Problemi ratara - štetnici i skupi plavi dizel

30.10.2022.

07:00

Autor: Sanja Najvirt/T.V./Dnevnik/HRT

Jesenska sjetva privodi se kraju

Jesenska sjetva privodi se kraju

Foto: HTV / HRT

Jesenska sjetva privodi se kraju, a topao i suh listopad ratarima ide na ruku. No, pšenicu već napadaju štetnici - točnije, lisna uš. Ratari moraju hitno nešto poduzeti unatoč poskupljenju zaštitnih sredstava i plavog dizela. Porizvodnja je neizvjesna, a prihrana i zaštita skupe. Zato su prepolovili sjetvene površine pod donedavno najpopularnijom uljaricom - uljanom repicom. 

Iako se berba kukuruza i soje zbog oblinih kiša i blata u polju dobrano otegla, bablje ljeto učinilo je svoje.

- Sjetva ide kako treba, sve u optimalnim rokovima, nema nikakvih problema, kaže Danijel Jug, Veliki Zdenci.

- Ovo što vidimo iza nas, sijemo fakultativni ječam, to je zadnja površina koju sijemo ciljano u ovom periodu, to je kraj 10. mjeseca, objašnjava Uroš Radaković, "Ratarstvo" PP Orahovica.

Tamo gdje je ječam ranije posijan, već je niknuo. Kao i ova mlada pšenica koja pod toplim listopadskim suncem brzo stvara nježni, zeleni pokrivač na poljima. No, toplina godi i štetnicima.

- Pojavljuje se intenzivno lisna uš. To je sada idući korak koji ćemo suzbijati ovdje. To bi mogao biti veliki problem u ovom potencijalu tople kasne jeseni i zime, upozorava Branimir Bagarić, Veliki Zdenci.

Vrtoglave cijene repromaterijala znamo, silnu su poskupjele jesensku sjetvu, a za 20-ak posto skuplja su i zaštitna sredstva. No, najteži udarac zadala im je cijena plavog dizela. Iako je Vlada ograničila daljnje poskupljenje, nema ga dovoljno, a zarađuju, kažu ratari, opet prekupci.

- Dođu male količine, a ovi koji su dovozili na kućni prag, što se kaže, oni imaju veliku maržu, kaže Saša Bognar, Crnac.

Od sjetvne jedne od udarnih ozimina - uljane repice, potpuno je odustao i to baš zbog skupe i neizvjesne proizvodnje.

- Nemamo minuse dobre, štetnik je tu i napada, teško se obraniti. I prinosi su slabi, dodaje Bognar. 

- Sad imamo tih nekih ekstrema, suša, s kojom uljana repica ni ove godine nije imala sreće jer smo imali sušno proljeće, ističe Radaković. 

Bez obzira na probleme u jesenskoj sjetvi smatra kako planirane površine pod otpornim oziminama treba do kraja zasijati. Vlage će u ključnim vegetativ nim fazama imati dovoljno, što će ratarima osigurati solidan prinos, a onda i zaradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!