Svjedočili smo tuna groznici u Rogoznici!

13.08.2021.

20:55

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Svjedočili smo tuna groznici u Rogoznici!

Svjedočili smo tuna groznici u Rogoznici!

Foto: dnevnik / HRT

Izvlače se iz dvjestometarskih dubina u rogozničkom akvatoriju morski grabežljivci. Nakon prošlogodišnje stanke, održava se šesto izdanje međunarodnog nadmetanja u ribolovu na velike trofeje - Tuna fever Rogoznica.

Itekako su grizli snažni grabežljivci, počeli su raditi štapovi čim su se mamci spustili u more. Više puta i dva istovremeno! Morski lovac je u ovom srazu postao lovina.

- Riba je validna, ima 147 centimetara, to je otprilike 45 kilograma, kaže Sem Žurić.

Nadmudruju se s krupnom plavom divljači domaće i strane posade - njih 17. Zbog pandemije skromnije je ovo izdanje sportsko-ribolovne manifestacije. Sve popularnije među biggejmašima. To su organizatori, od početka i priželjkivali.

- Da postane Rogoznica prepoznatljivija i jedna hot spot destinacija cijele Europe za big game ribolov, priželjkuje Boris Županović, organizator međunarodnog natjecanja Tuna Fever Rogoznica.

Adrenalinsko je ovo iskustvo, dodat će ribolovci za one najstrpljivije i najizdržljivije.

- Više od 2 sata sam bio u borbi s 3 ribe, bilo je teško, kaže Peter Žonta, Slovenija.

Svjedočili smo tuna groznici u Rogoznici!

Svjedočili smo tuna groznici u Rogoznici!

Foto: Dnevnik / HRT

Love se morski kapitalci tri dana u modroj promenadi za tune srednjeg Jadrana. Na brod se ne vadi riba ispod 40 kilograma, a lista pravila je duga!

- Ona mora imati mogućnost da se spasi. Znači čovjek kad zakači ribu - 1 na 1. Kad uzme štap nitko mu nema pravo pomagati, i onda - 'ko jači, objašnjava Tonči Luketa, glavni sudac.

Sve prati budni par stručnih očiju. Svaki se ulov pomno analizira. Restriktivne mjere za oporavak ribljeg fonda - dale su rezultata.

- Da se zadnjih 7-8 godina populacija tuna na Mediteranu obnovila i to isto svjedočimo i na ovim natjecanjima gdje se love sve veći i veći primjerci, zaključio je dr. sc. Leon Grubišić, Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Vrijednost opreme procjenjuje se na tisuće eura, no boj ne bije svijetlo oružje.

- Imati sreću, ništa više!, kaže Daniel Lukeš, Češka.

Izbrojilo se samo danas 60-ak ugriza, a mamit će se veliki trofeji i sutra. No samo jedan ulov na dan smije se izvući na brod, ostali ulov nakon bodovanja, ostaje u moru!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!