Jadran sve više privlači goste na luksuznim jahtama

07:00 / 11.08.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Jahta/Arhiva

Jahta/Arhiva

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Domaća obala sve više privlači i goste na luksuznim jahtama. Na dubrovačkom području još prošle godine bilo ih je znatno više, a taj se trend nastavlja i ovog ljeta.

 

Pokraj divovskih kruzera ne izgledaju baš veliko, no ove impresivne jahte privlače poglede gotovo duž cijele dubrovačke obale.

- Megajahte su već lani popravile malo financijsko stanje i sliku naše luke i uljepšale su je. Ove godine se taj trend nastavlja i dalje, imamo preko 30 posto povećanje na polugodištu, rekao je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Jedno od njihovih omiljenih odredišta posljednjih je godina Cavtat, najjužnija hrvatska luka, u kojoj predstavljaju i svojevrsnu atrakciju.

- Pojačavaju dojam jednog mondenog turističkog mjesta i turisti doista sa užitkom i znatiželjom razgledaju te jahte, fotografiraju se uz njih, kazao je Frano Herendija, direktor Turističke zajednice općine Konavle.

Cijena veza ovisi o veličini jahte i duljini boravka i iznosi u prosjeku nekoliko tisuća kuna po danu. Da bi putnici na jahtama imali sve što im je potrebno, od pripreme dolaska i rješavanja logistike pa sve do ispunjavanja posebnih želja, brinu se agenti na obali.

- Oni samo žele uživati i provesti vrijeme na hrvatskoj obali u lijepim uvalama, a od želja uobičajeno, nabava ekskluzivnih namirnica, vina, kavijara, vrlo uobičajeni zahtjevi. Često nas traže helikoptere, što nažalost u Hrvatskoj nema za unajmiti, ali drugo sve rješavamo uspješno, kazao je Dorijan Dujmić, direktor agencije BWA Yachting za Hrvatsku.

Jedan od njihovih najčešćih zahtjeva je - cvijeće. Dubrovkinja Kristina takve im želje već godinama uspješno ispunjava, iako - veće jahte znače i veće narudžbe.

- Imate situaciju da vas pozovu na brod da pokupite prazne vaze, koje trebate napuniti, onda ja dođem s mojim malim kaktusom i onda oni kažu: A gdje vam je kamion?, otkrila je Kristina Skvrce, vlasnica cvjećarnice.

Rekordna sezona u nautičkom turizmu još je više naglasila potrebu ulaganja u infrastrukturu, jer ovakve goste ljepota destinacije privlači, a kvalitetno opremljene luke i marine zadržavaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!