08:08 / 10.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Svjetske burze pale, Fed signalizira agresivno povećanje kamata

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagače zabrinuli signali iz američke središnje banke da bi u cilju suzbijanja inflacije mogla agresivno zaoštriti monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 34.721 bod, dok je S&P 500 pao 1,2 posto, na 4.488 bodova, a Nasdaq indeks 3,9 posto, na 13.711 bodova.

Pad indeksa posljedica je signala iz Feda da će agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbio inflaciju, koja se posljednjih mjeseci kreće na najvišim razinama u 40 godina.

U ožujku je Fed povećao ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko tisuća milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju.

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini i novih sankcija Zapada protiv Rusije zbog optužbi za ratni zločin nad Ukrajincima.

Ne znamo kako će se riješiti situacija u Ukrajini, a ne znamo ni koliko će agresivni Fed utjecati na gospodarstvo. Stoga je tržište nesigurno, kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će i poslovni rezultati američkih kompanija jer počinje sezona objave kvartalnih izvješća.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle oko 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bilo bi to znatno usporavanje rasta zarada, s obzirom da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 posto na godišnjoj razini.

Kako će sezona objave rezultata proticati, očekujem izrazitiju nestabilnost. Mogli bismo vidjeti snažne rezultate iznad svih očekivanja, ali i slabe procjene za idućih 12 mjeseci, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,1 posto, na 14.283 boda, a pariški CAC 2 posto, na 6.548 bodova. No, londonski FTSE ojačao je 1,75 posto, na 7.669 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 2,5 posto, na 26.985 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!