Rusko gospodarstvo uskoro pod udarom još oštrijih sankcija

05.04.2022.

19:15

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Reuters

Ubojstva u Buči potaknula su Zapad na uvođenje daljnjih sankcija protiv Rusije koje uključuju i neka ograničenja na uvoz ruskih energenata u Europu. Na teren - u Kijev na susret s predsjednikom Zelenskim sprema se europski dvojac - Ursula von der Leyen i Josep Borrell.

Europska komisija predlaže nove zabrane - nema uvoza ruskog ugljena, drva, kemikalija... Ukupno oko 9 milijardi eura vrijednosti. Zabranit će se i izvoz u Rusiju: poluvodiča, računala, tehnologije za LNG plin, kao i druge opreme. Ruski brodovi i tegljači neće smjeti na teritorij Europske unije, osim onih s energentima, hranom i lijekovima.

- Rusija vodi okrutan rat, ne samo protiv hrabrih ukrajinskih potrojbi, nego i protiv civila. Zato je važno održavati pritisak na Putina i rusku vlast. Četiri paketa sankcija pogodila su ih snažno i ograničila političke i ekonomske mogućnosti Kremlja. Vidimo rezultate, ali zbog posljednjih događaja, moramo pojačati pritisak, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Američko ministarstvo financija jučer je spriječilo Moskvu da ulagačima u ruske obveznice, po dva dospijeća, isplati ukupno više od 640 milijuna dolara kamata iz zaliha u američkim bankama. Kako bi izbjegla nemogućnost plaćanja obveza, Rusija mora posegnuti u druge izvore.

Unija protjeruje ruske diplomate. Španjolska je izbacila 25-ero. Italija je 30-ero u toj zemlji proglasila personama non grata. Protjeruje ih se iz Rima.

- Ova mjera donesena je u suradnji s europskim i NATO-ovim partnerima, nužna je zbog naše nacionalne sigurnosti, rekao je Luigi di Maio, talijanski ministar vanjskih poslova.

Europska unija posebno će pomoći Moldaviji, zemlji s najviše primljenih izbjeglica po glavi stanovnika. Ujedno, pomoći će i udaljavanju Moldavije od ruskog utjecaja. Njemačka odmah daje zajam od 50 milijuna eura. Rusija inače 30 godina drži svoje postrojbe u Moldaviji, u regiji Transnistriji ili Pridnjestrovlju, podupirući tu secesionističku regiju uz granicu s Ukrajinom.

- Nitko ne smije biti ostavljen na milost svog snažnijeg susjeda. Ni narod Ukrajine ni narod Moldavije. Zato ćemo ojačati našu suradnju s Moldavijom i više od trenutačnih potreba. Procijenit ćemo kako na dulji rok možemo pomoći smanjenju moldavske ovisnosti o Rusiji, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Sastanku ministara financija Europske unije pridružio se videovezom i ukrajinski ministar te im prenio kakvo je stanje u ratom zahvaćenoj zemlji.

- Jako puno također poveznica i paralela sa Domovinskim ratom i početkom 90-tih godina u Republici Hrvatskoj kada ste s jedne strane svjedoci svakodnevnih gubitaka ljudskih života, groznih i ogromnih razaranja i velike materijalne štete, a u isto vrijeme naravno i posljedično vezanih gospodarskih aktivnosti, zaustavljanja određenih proizvodnih aktivnosti, padu prihoda, rekao je Zdravko Marić, ministar finacija RH.

Njemački predsjednik Steinmeier dao je znakovit intervju. Neće biti povratka u normalne odnose dok god je Putin na vlasti, ustvrdio je. Smatra da je Putin prije 21 godinu odavao dojam čovjeka sklonog demokraciji, a sada je vojni huškač, ogrezao u imperijalističko ludilo. Priznao je i njemačku zabludu u vezi s kremaljskim čelnikom, te da je to narušilo njemačku reputaciju.

- Postojali su različiti pogledi i morali smo ozbiljnije uzimati u obzir upozorenja naših istočnoeuropskih partnera, to je istina. Posebno vezano za razdoblje nakon 2014-e i izgradnju Sjevernog toka 2, rekao je Frank Walter Steinmeier, njemački predsjednik.

Ovo nije ni Ukrajina ni Rusija. Ovo je San Francisco, četvrt Little Russia, Mala Rusija. Tu su trgovine s proizvodima s krajnjeg istoka Europe, a sada je trgovcima sve teže nabavljati i ukrajinske i ruske. Ovaj Armenac pokazuje: pivo je ukrajinsko, votka je ruska. Kaže da mu neki kupci zamjeraju što drži ruske proizvode.

- Što da se radi?! Ovo je posao, imam najamninu, režije... Plaće za zaposlenike. Što da njima kažem, tko će meni platiti? Ovo je biznis, ništa osobno, kaže Vardges Kazaryan, vlasnik trgovine u San Franciscu.

Ipak, u izlog je stavio, uz armensku i američku, i ukrajinsku zastavu. Za svaki slučaj.

Čini se da je umjetnost posljednje mjesto gdje se ne propituje mogu li Ukrajinci i Rusi zajedno.

U Napulju su, pozivajući na prestanak rata i ubijanja, otplesali baletni partneri Denis Cherevichko, Ukrajinac i Maria Yakovleva, Ruskinja. Ukupno je nastupilo 26-ero umjetnika, više njih iz Ukrajine i Rusije, prihod je išao za Crveni križ u Ukrajini.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!