14:35 / 15.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

"Svjetskom gospodarstvu prijeti podjela na geopolitičke blokove"

Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Ruska invazija na Ukrajinu podiže cijene hrane i goriva širom svijeta i ometa oporavak gospodarstva od koronakrize, upozorila je Kristalina Georgieva, a nova je velika prijetnja podjela na geopolitičke blokove.

Ruska invazija na Ukrajinu "uzdrmala je cijeli svijet" i postavila novu prepreku zemljama koje se još nisu posve oporavile od pandemije COVID-a, naglasila je Kristalina Georgieva.


- Glavni je uzrok svega s čime se danas suočavamo rat i taj rat mora stati, rekla je šefica MMF-a u govoru u Carnegiejevoj zakladi za međunarodni mir u Washingtonu.


- Gledano iz ekonomske perspektive, rast posustaje, a inflacija jača. Gledano iz perspektive običnog čovjeka, primanja se smanjuju i sve je teže krpati kraj s krajem.


Rat u Ukrajini zaoštrio je širom svijeta i problem nesigurne opskrbe hranom, budući da poremećaji u opskrbi žitaricama i umjetnim gnojivima iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije podiže cijene hrane i najteže pogađa najsiromašnije zemlje, istaknula je Georgieva.


Ako izostanu hitne i koordinirane mjere kako bi se poboljšala opskrba hranom, mnoge zemlje i dalje će voditi bitku s gladi, siromaštvom i nemirima, a važno je poboljšati i dugoročnu otpornost, kroz raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju.   


Zatečeni inflacijom 


Inflacija trenutno predstavlja neposrednu i jasnu opasnost za mnoga gospodarstva, a MMF prognozira da će ostati povišena dulje no što se do sada očekivalo, upozorila je šefica MMF-a.


Ponovila je da će MMF dodatno sniziti prognoze rasta svjetskog gospodarstva za 2022. i 2023. godinu.


- Srećom, rast će biti pozitivan u većini zemalja, ali posljedice rata bit će razlog za snižene prognoze 143 gospodarstva u ovoj godini, što odgovara 86 posto svjetskog BDP-a, rekla je Georgieva.


Nije precizirala koliko bi svjetsko gospodarstvo po MMF-u trebalo porasti ove godine, a u ranijim istupima naznačila je tek da će stopa rasta biti niža od 4,4 posto, prognoziranih u siječnju kada je MMF snizio prognozu od prošle jeseni zbog problema u nabavi koje je izazvala pandemija.


- Izgledi su otada znatno pogoršani, najvećim dijelom zbog rata i njegovih posljedica, objašnjava dužnosnica MMF-a.


- Aktivnosti koče i inflacija, stroži uvjeti financiranja i učestala, opsežna zatvaranja u Kini, uzrok novih poremećaja u globalnim lancima nabave, dodaje.


MMF će redovne proljetne prognoze objaviti idućeg tjedna.


"Tektonski pomak"


Zapadne sankcije Rusiji pružaju sliku globalnog poretka koji trpi teške posljedice, dodala je, upozorivši na novu veliku prijetnju, podjelu globalnog gospodarstva na geopolitičke blokove s različitim trgovinskim i tehnološkim standardima, sustavima plaćanja i rezervnim valutama.


Podjela svjetskog gospodarstva najveća je prijetnja ekonomskom poretku koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata, predvođen SAD-om i usmjeren uputama MMF-a, Svjetske banke i drugih institucija uspostavljenih na kraju rata, rekla je Georgieva.


- Takav tektonski pomak izazvao bi bolne troškove prilagodbe. Nabavni lanci, istraživanja i razvoj i proizvodne mreže bili bi uništeni i trebalo bi ih graditi iznova, objasnila je. 


Glavni teret dislokacije pao bi na leđa siromašnih zemalja i ljudi, ustvrdila je.


Pomak već otežava zajednička nastojanja da se zaustavi rad u Ukrajini i riješi kriza izazvana COVID-om i prijeti razbijanjem suradnje u borbi protiv klimatskih promjena i u pronalaženju odgovora za druge izazove.


Šefica MMF-a poziva da se sačuva vjera u koordinirano rješavanje zajedničkih problema, poput klimatskih i brzih tehnoloških promjena. 


- To što je nešto složeno ne znači da je nemoguće, ne smijemo smetnuti s uma da odgovor ne bi trebala biti izolacija i podjela, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!