Talijanski turisti vole Jadran!

21:33 / 16.08.2021.

Autor: Jana Radić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Talijanski turisti vole Jadran!

Talijanski turisti vole Jadran!

Foto: Dnevnik / HRT

Blagdan Velike Gospe uobičajeno označava kraj godišnjih odmora talijanskih gostiju, no unatoč tomu mnogi su odlučili produljiti svoj boravak u Hrvatskoj. U naše kampove, privatne smještaje i hotele Talijani rado dolaze, od Istre do Dubrovnika.

Elio i Gabriela Sampietri iz Chioggie dolaze u isti kamp nedaleko od Pule već gotovo 40 godina. Mnogim su prijateljima preporučili Istru.


- Veoma je lijepo, sve je preuređeno, moderno, vlada obiteljsko ozračje, lijepo je, opisuje Gabriela Sampietri, Chioggia.


- Obišli smo Hrvatsku, bili smo sve do Dubrovnika, ali ovdje nam je najljepše. Cijepljeni smo, osjećamo se odlično, vrlo sigurno, priča Elio Sampietri, Chioggia.


Pandemija je promijenila navike turista, no mnogi su se ovoga ljeta rado vratili u već poznate destinacije.


- Dolazimo ovamo već osamnaest godina, kamp su nam preporučili prijatelji s kojima se i družimo ovdje, kaže Luciano Cernich, Trst.


- Prije smo dolazili u kamp, imali smo i barku, sada ljetujemo u apartmanu, rekao je Luigi Crevatin, Torino.


Ove je godine više talijanskih gostiju nego 2020., no i dalje je to trećina u odnosu na rekordnu 2019.


- Talijanski gosti su gosti koji su vjerni, gosti koji dolaze tu više od 30 godina, ono što kažu da smo se jako, jako promijenili, u dobrom smislu, govori Enco Crnobori, direktor TZ-a Medulin.

 

Talijani žele provesti godišnji odmor u Hrvatskoj, upiti stižu svakodnevno. Prati se epidemiološka situacija.  


- Izuzetno su im bitne cijene, fleksibilnost otkaza rezervacije, iznimno im je važna zdravstvena sigurnost, recimo traže nas precizne protokole oko ulaska u zemlju, pojašnjava Viviana Vukelić, direktorica Turističkog ureda HTZ-a u Milanu.


Direktan marketing i preporuka daju najbolje rezultate, od Istre do Dubrovnika. U Hrvatskoj je trenutačno oko 50 tisuća talijanskih gostiju.


- Uistinu sam oduševljen Dubrovnikom, cijelim starim gradom, poviješću, kaže Gennaro Lillio, glumac i influencer.


- Dolaze prvenstveno zbog našeg mora, koje je jedinstveno u cijelom svijetu, koliko god da sam putovala, stvarno more kao naše se rijetko nađe i rijetko vidi, zaključila je Ema Kovač, model i influencerica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!