TAP u Europu isporučio 10 milijardi prostornih metara azerbajdžanskog plina

17.03.2022.

13:25

Autor: V.K./HRT/Hina

Plinovod

Plinovod

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukupno 10 milijardi prostornih metara prirodnog plina iz Azerbajdžana stiglo je u Europu od otvaranja Transjadranskog plinovoda krajem 2020. godine, a njegov bi kapacitet idućih godina mogao biti udvostručen, objavila je tvrtka u četvrtak.

Otprilike 8,5 milijardi od 10 milijardi prostornih metara plina isporučeno je Italiji, navodi se u priopćenju.

Trenutno možemo isporučivati 10 milijardi prostornih metara (plina) godišnje, u punom kapacitetu", a možemo ga i povećati kratkoročnim aukcijama, rekao je izvršni direktor TAP-a Luca Schieppati.

U idućim godinama kapacitet plinovoda mogao bi biti udvostručen, poručuju iz kompanije.

- TAP u roku od 45 do 65 mjeseci može udvostručiti svoj kapacitet i proširiti se, u fazama od po 20 milijardi prostornih metara, rekla je voditeljica komercijalnog odjela Marija Savova.

Sljedeća faza proširenja zakazana je za srpanj iduće godine, ali kompanija bi je mogla pomaknuti na ovu godinu, bude li interesa, dodala je Savova.

TAP u Europu doprema prirodni plin iz polja Shah Denzi u azerbajdžanskom dijelu Kaspijskog mora. Dug je 878 kilometara, a na granici Turske i Grčke priključuje se na TANAP, prolazi kroz Grčku i Albaniju i preko Jadranskog mora izlazi na obalu Italije.

TAP-ovi su dioničari BP, azerbajdžanski SOCAR, talijanski Snam, belgijski Fluxys, španjolski Enagas i švicarski Axpo.

I Hrvatska bi se mogla priključiti na TAP, izgradnjom Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) koja je u pripremi. IAP bi, osim Hrvatske, s TAP-om trebao povezati Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!