Teško stanje u Uljaniku: Nelikvidnost raste, radnici odlaze

29.06.2023.

Zadnja izmjena 16:53

Autor: HRT/IMS

Uljanik

Uljanik

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Pulsko brodogradilište i dalje je u finanacijskim problemima. Posljedica je to neuspjele prodaje većinskog paketa u vlasništvu države, čeka se drugi krug natječaja za njegovu prodaju. Nelikvidnost raste, radnici odlaze. 

Tristotinjak radnika tijekom srpnja bit će na čekanju uz naknadu od 700 eura. Isplaćena im je plaća tek za travanj. S predstavnikom sindikata o stanju u brodogradilištu razgovarala je HRT-ova Kornelija Benazić.

- Već odavno spominjemo da nam je veliki teret upravo vlasnik - Uljanik Brodogradilište u stečaju i tkogod želi s nama obaviti bilo koji posao, traži da zna tko je pravi vlasnik. Bilo je zainteresiranih koji su bili spremni investirati u Uljanik. Znači, država ne bi utrošila ni lipu, nego bi dobila preko 70 milijuna kuna. Međutim, država je odbila tako nešto prihvatiti i mi se danas nalazimo u puno težoj situaciji, rekao je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

U Uljaniku je trenutno oko 280-290 radnika. Kroz zadnja tri mjeseca 50-ak radnika je dalo otkaz.


- To je veliki broj, ali prema situaciji u kojoj se nalazimo, još uvijek ljudi vjeruju da će se sve to skupa pokrenuti. Kad govorimo o minimalnoj plaći, znači, ona je predviđena Zakonom o radu i to je ono što poslodavac mora obavezno isplatiti. To je mogućnost, a nije obveza, što znači da se ne tjera ljude da potpišu aneks ugovora o radu i da idu na čekanje, nego će svatko odlučiti hoće li će tako nešto prihvatiti i nastaviti raditi ovdje ili pak dati otkaz, rekao je Cerovac.

Štrajka, čini se, zasad neće biti


- Ja i moje kolege u izvršnom odboru obilazimo cijeli Uljanik, idemo među radnike i ova tri mjeseca što je kasnila plaća, moram reći da nitko nije pitao za štrajk. Mi nismo neradnici, zarađujemo svoj kruh i država ne bi imala ni lipe koje bi usmjerila prema nama, samo da je odradila ono što je trebala odraditi, a to je da je prihvatila Čeha za novog kupca, poručio je Cerovac.

Sad je na redu opet država, odnosno Ministarstvo financija. Na pitanje jesu li dobili obećanje da će uskoro biti isplaćena plaća za svibanj, Cerovac poručuje:

- Direktor je rekao da je razgovarao s njima i da postoje određena obećanja, ali teško je izlaziti s takvim informacijama van jer često smo se opekli na tome.

Na kraju ističe kako volje za radom i materijala ima, ali pitanje je do kada?

Možemo!: Vlada nemarom dovodi Uljanik brodogradnju pred stečaj


Saborska zastupnica Jelena Miloš (Možemo!) prozvala je u četvrtak Vladu da svojim nevjerojatnim odugovlačenjem i neodgovornim upravljanjem dovodi Uljanik brodogradnju 1865 pred stečaj.


Podsjetivši da je početkom tjedna uprava Uljanik brodogradnje 1856 potpisala odluku o mogućem prekidu rada zbog nelikvidnosti i neisplate plaća radnicima za svibanj, Miloš je ustvrdila da je to posljedica neodgovornog upravljanja Vlade.

Takva situacija posljedica je odugovlačenja te lošeg i neodgovornog upravljanja Vlade koja će svojim nemarom zabiti posljednji čavao u lijes hrvatske brodogradnje, ustvrdila je Miloš u govoru na slobodnu temu

Ako se sada i javi zainteresirani kupac , a zna za lošu situaciju da se nitko nije javio na raniji natječaj, njegova će ponuda vjerojatno biti niža od prethodne. Dakle nevjerojatno odugovlačenje Vlade vrlo će vjerojatno rezultirati sve lošijim uvjetima za Uljanik i sve manjim iznosima koji radnici mogu dobiti na račun svojih potraživanja, dodala je zastupnica.

Ministarstvo: Činimo sve! 


Na upit HRT-a odgovorili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Podsjećaju da je Vlada sa stručnjacima iz Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva osmislila model očuvanja brodograđevne djelatnosti u Puli, Uljaniku 2020. odobrila državno jamstvo za pokretanje proizvodnje te izgradnju Novogradnje 535 u 2021. i za Novogradnju 537 u 2022. godini.

Naglašavaju da kriza nije povezana sa strukturom vlasništva i samim vlasništvom, već se prvenstveno odnosi na poslovanje društva, a koje je u nadležnosti Uprave i Nadzornog odbora.

- Također, treba naglasiti da je 54,77% poslovnih udjela društva ULJANIK Brodogradnja 1856 d.o.o. u vlasništvu društva Uljanik Brodogradilište d.d. u stečaju te je model i postupak prodaje osmislio stečajni upravitelj u čijoj je to i nadležnosti. Ministarstvo gospodarstva zajedno s kolegama iz Ministarstva financija poduzima sve potrebne radnje kako bi se postigla prodaja poslovnih udjela i društvo dobilo strateškog partnera, poručuju iz Ministarstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!