Pulski zaljev sve se više okreće razvoju nautičkog turizma

24.04.2023.

07:00

Autor: Senka Mošnja/Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Marina, ilustracija

Marina, ilustracija

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Među turistima koji posjećuju Hrvatsku, najduljoj sezoni pridonose nautičari. Vlasnici plovila stacioniranih u našim marinama dolaze već od ranog proljeća. Razvoju nautičkog turizma sve se više okreće i pulski zaljev. 

Godinama zapuštena bivša vojna zona danas vrvi brodovima. U lani otvorenoj marini poduzetnika Danka Končara nema slobodnog veza. 

- Od 272 veza mi imamo prodano preko 300 zato što očekujemo tehnički pregled i puštanje još 2 velika gata od 138 vezova dodatnih, pojasnila je Barbara Peruško, voditeljica projekta marine Polesana

- Hrvatska je, istini za volju, svake godine sve skuplja u usporedbi s Nizozemskom ili sjevernom Njemačkom, ali ondje vas neće dočekati ovako lijepo vrijeme i more, rekao je nautičar iz Njemačke Achem

Nautičarima je važan i kvalitetan servis za održavanje njihovih plovila, a vole i trošiti u restoranima i trgovinama.

'Gosti mrvicu bolje platežne moći'


- Mi to zovemo gostima mrvicu bolje platežne moći. Zahtijevaju nešto veću razinu usluge, ali generalno nalazimo neki prijateljski odnos jer mi ovdje čuvamo njihove brodove, kazao je Vanja Čengić, voditelj posade u marini Polesana. 

Osim brodova na stalnom vezu, za koji treba izdvojiti nekoliko tisuća eura godišnje, u pulskoj je marini i mnogo onih koji se iznajmljuju.

- Hajdemo reći nekakva srednja vrijednost novijeg broda da je od 3 i pol do 4 tisuće eura u špici sezone. To je cijena za 7 dana, otkrio je vlasnik čartera Toni Brkić. 

Marina sa stotinu luksuznih soba i apartmana


Punom parom u marini se radi i na hotelu sa stotinu luksuznih soba i apartmana, kongresnom dvoranom, garažom i popratnim sadržajima. Do sljedeće godine tako će se urediti još 20 tisuća četvornih metara prostora. No zgrade u pozadini i dalje propadaju. Iako je ulagač na natječaju i njih dobio, ugovor o pravu građenja još nije potpisan. 

- Bura svaki put sruši određeni dio krovova. Nitko ne reagira. Molimo Ministarstvo kulture, Ministarstvo graditeljstva i ne, nema nikakvog odgovora, rekla je Peruško.

U marini preko puta, koja je u vlasništvu ACI-ja, očekuju izmjene pravilnika o kategorizaciji luka kako bi postojeći objekt, takozvanu tortu, prenamijenili u hotel s 20-ak soba.  

- To bi nam doprinijelo da tu luku nautičkog turizma dignemo na 4 zvjezdice i mislim da bi dali doprinos u razvoju destinacijskog proizvoda grada, kazao je član Uprave ACI-ja Ivan Herak.

Zajedno s Gradom i Lučkom upravom, u ACI-ju planiraju i obnoviti pulsku rivu te urediti šetnicu. Nekadašnja glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije tako se sve više otvara građanima i njihovim gostima. Baš kao što i priliči najvećem gradskom zaljevu na Sredozemlju. 

'Nismo naišli na razumijevanje kod novog Zakona o pomorskom dobru'


U proteklih nekoliko godina postali smo top destinacija za nautičare, potvrđuju to i brojevi i turisti. Sean Lisjak, predsjednik Udruženja nautike HGK, za HRT Dnevnik rekao je da postoje ograničenja na putu da bi naša nautika i turistički turizam dalje investirao. 

 - Prvenstveno se to odnosi na novi Zakon o pomorskom dobru i sve ono što smo mi kao grupacija i struka predlagali da se omoguće daljnje investicije i povećanje kvalitete naših usluga i smanje neizvjesnost svih investitora i vlasnika marina, kazao je Lisjak. 

- Nismo naišli na razumijevanje prilikom donošenja novog Zakona o pomorskom dobru u koji smo htjeli ugraditi elemente koji će omogućiti svim našim marinama i poslovanju daljnje ulaganje, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!