Ove sezone bit ćemo prisiljeni na uvoz radnika, tko štiti njihova prava?

18.04.2022.

12:16

Autor: HRT

I ove će se godine u Hrvatskoj raditi veliki broj radnika iz tzv. trećih zemalja

I ove će se godine u Hrvatskoj raditi veliki broj radnika iz tzv. trećih zemalja

Foto: Ilustracija/Goran Kovacic / PIXSELL

Najave turističke sezone izuzetno su optimistične. Već za uskrsne blagdane stigli su brojni gosti. A za goste se treba pripremiti, što znači da je već sad potrebno osigurati dovoljan broj radnika u turizmu. Budući da ih kod nas posljednjih godina nedostaje, i ove će godine u Hrvatskoj raditi veliki broj radnika iz tzv. trećih zemalja, odnosno onih koje nisu članice Europske unije.

Upravo je to najugroženija kategorija radnika, smatra Europska komisija. O radnim pravima sezonaca i problemima zaposlenih u turizmu i uslužnim djelatnostima, za HTV je jutros govorio Eduardo Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH).

U turističkoj sezoni, kada je ona dobra, zaposleno je gotovo 150 tisuća radnika u turizmu i uslužnim djelatnostima, rekao je među ostalim. Osim u hotelima i ugostiteljstvu, ima zaposlenih i u nekim sporednim djelatnostima, recimo u trgovinama u hotelima, Wellnessi itd. Pretpostavlja se da će ove godine nedostajati od 30 do 35 tisuća radnika.

- To bi trebali biti sezonci. Nažalost na našem tržištu radne snage nema ih dovoljno i bit ćemo prisiljeni na uvoz radnika - rekao je.

Do 1. siječnja 2021. godine Vlada je određivala kvotu broja radnika koji se može uvesti, ali to je sada ukinuto. 

- Imamo praktički testiranje tržišta od strane Zavoda za zapošljavanje tako da se ide utvrditi koliko je radnika potrebno i s koliko radnika potrebnih za te djelatnosti raspolažemo u Hrvatskoj. I onda se ide na slobodan uvoz te radne snage. Problem u prethodnim godinama bio je taj postupak dolaska do radne dozvole iz trećih zemalja koji nisu u EU. Imali smo nedavno i sastanke na kojima je MUP, koji je tu jako bitan, obećao da će ubrzati taj postupak - rekao je dodavši kako bi radnik koji krene u postupak dobivanja radne dozvole, istu trebao dobiti za oko tri tjedna.

- U ovom trenutku imamo i priču o Ukrajincima. Pretežito su to žene koje su došle u Hrvatsku. Međutim, neki dan smo baš razgovarali o tom broju ljudi iz Ukrajine. Jako mali broj je raspoloživ da bi radio u našem ugostiteljstvu, budući da se radi o ženama koje u pravilu imaju djecu i koje, ako se i zaposle, nemaju gdje s tom djecom, odnosno ne dolazi u obzir da iz kontinentalnih županija odlaze raditi u naše hotele na Jadran - dodao je.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) je sindikat koji je u europskoj konfederaciji sindikata, međusobno surađuju, i zahtijevaju od hrvatskih poslodavaca, odnosno vlada svih država EU, da radnici koji dolaze iz drugih zemalja imaju ista prava kao i domicilni radnici. 

- Ta prava su utvrđena Kolektivnim ugovorom. Mi kao Sindikat turizma i usluga Hrvatske godinama imamo granski kolektivni ugovor ugostiteljstva koji proširimo na sve pravne subjekte u djelatnosti ugostiteljstva, što znači da oni u kafićima, kao i oni u hotelima, moraju poštivati ta prava koja su dogovorena i utvrđena u tom kolektivnom ugovoru. Nedavno smo ga potpisali, bilo je tu malo problema budući da je bila neizvjesna sezona zbog svih ovih događanja - od korone do rata u Ukrajini. On važi od 1. travnja. Sada prema ministru Aladroviću idemo sa zahtjevom da se taj kolektivni ugovor proširi - kaže Andrić.

Dogovorili su sa sindikatom Makedonije da njihovi radnici putem STUH-a, na osnovu njihovih kontakata s poslodavcima, odu raditi tamo gdje ih oni upute da rade i gdje su ta prava utvrđena i granskim i kućnim kolektivnim ugovorom.

- I mi im garantiramo da će kroz vrijeme koje rade u Hrvatskoj, a naši su članovi, imati sva prava kao i naši radnici - dodao je.

Na pitanje koliko su česta kršenja prava radnika u turizmu i uslužnim djelatnostima - rad bez dovoljno slobodnih dana, neisplata plaća, kašnjenje plaća, plaćanje "na ruke" - komentira:

- Mi imamo jednu nelojalnu konkurenciju u obrtima, u privatnicima, koji zaposle radnika koji u hotelu prima recimo 6.000, a on mu kaže: "Kod mene ćeš dobiti 8.000". Ali hotel tih 6.000 prijavi, dok privatnik radnika prijavi na minimalnu plaću, a razliku mu daje "ispod stola" odnosno na crno. Kroz kolektivni ugovor pokušavamo dogovoriti nešto što do sada nije funkcioniralo, a to je inspekcijski nadzor daleko bolji nego što je bio do sada. Čak i sindikati dobivaju neke ovlasti da kontaktiraju inspekciju po pitanju takvih kršenja prava i vjerujem da će se u tom dijelu napraviti pomak - kaže i dodaje kako su problemi i prekovremeni sati.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!