12:43 / 18.04.2022.

Autor: Ana Bralić/Dnevnik u podne/HRT/I.B.

Hotelijeri se natječu tko će ponuditi bolje uvjete

Sezonci

Sezonci

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Uskrsno vrijeme svojevrsna je najava turističke sezone na našoj obali. Radne snage posljednjih godina nedostaje pa se hotelijeri natječu tko će ponuditi bolje uvjete. Osnovna motivacija je naravno - plaća, koja bi ove godine trebala rasti u dvoznamenkastim postotcima.

 Ana Furčić radi u istom hotelu više od 40 godina, unatoč drugim ponudama.

- I nisam htjela ići nigdje, ostala sam tu iz tog razloga jer je bilo dobro - i radni uvjeti i plaća i međuljudski odnosi, kaže konobarica.

Znaju poslodavci, mamac je to i za mlađu radnu snagu. Valentina je prije 5 godina došla kao studentica.

- 2017. sam prešla na recepciju i otada sam ostala - i nakon što sam diplomirala sam se vratila tu i otada sam neprekidno zaposlena tu, kaže šefica recepcije Valentina Rak.

A kako bi privukli i sezonsku radnu snagu, odriješili su hotelijeri ove godine kesu.

- S obzirom na prošlu godinu, podigli smo plaće za 20 posto u svim sektorima, istaknuo je direktor odjela marketinga i komunikacija u hotelu Marko Plavičić.

- Mi smo u odnosu na prethodnu sezonu značajno povećali plaće, pogotovo za te sezonske pozicije, to povećanje u prosjeku, ovisno o radnom mjestu, iznosi između 1.000 i 1.500kn, rekao je direktor odjela ljudskih resursa hotelskog naselja Matej Rukavina.

Uz eventualne prekovremene sate i sve predviđene dodatke, osnovnom plaćom žele biti konkurentni na tržištu rada.

- Osobe zaposlene na recepciji će zarađivati između 7- 7 i po tisuća, sobarice 7, plaće kuhara su između 7 i po - 8 i po tisuća kuna, a konobara između 7 i 8., dodaje.

Hotelijeri koji zapošljavaju samo nekoliko sezonaca jer rade cijelu godinu i svojim stalnim radnicima žele ponuditi bolje radne uvjete.

- Imali smo plan našim djelatnicima povisiti plaću barem za ovaj iznos inflacije, nadam se da ćemo to uspjeti, ali na žalost, za sada ne možemo ništa fiksno obećati dok ne vidimo rezultate ove sezone, kaže direktorica hotela Magda Lakoš Mioč.

No bez obzira na neizvjesnost turističkih kretanja, hotelijeri su se, poučeni lanjskim iskustvom s nedostatkom radne snage, nastojali na vrijeme osigurati.

- Zapravo smo ove godine dosta radnika i zadržali s obzirom da smo radili i na obnovi hotela i svih vanpansionskih objekata tako da je dobar dio radnika ostao na radu cijelu godinu, rekao je direktor odjela marketinga i komunikacija u hotelu Marko Plavčić.

Nakon početnog zastoja u priljevu rezervacija zbog rata u Ukrajini, turističko se tržište oporavlja. Pa se s nestrpljenjem čeka daljnji tijek predsezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!