20:07 / 22.08.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Turisti ostaju dulje i troše više nego 2019.

Turisti koji ostaju duže

Turisti koji ostaju duže

Foto: HTV / HRT

Ova je sezona već sada nadmašila očekivanja. Iako su u većem broju izostali gosti iz dalekih zemalja, tradiciju odmora na našoj obali održali su naši najvjerniji gosti. A ove godine imaju nove navike - ostaju dulje i troše više nego 2019.

Najviše gostiju i dalje nam dolazi iz Njemačke. Slijede domaći. Poljaci su pak, u odnosu na 2019., izbili na 4. mjesto. Više je Čeha, Slovaka i Nizozemaca, manje je Talijana.

- Turisti sada manje puta godišnje putuju što je razumljivo zbog restrikcija koje su bile na snazi i u njihovim zemljama i u Hravtskoj tijekom pandemije i ajmo reći onih vrhunaca valova same pandemije pa se sada manje puta godišnje putuje i ostaje se duži period, ističe direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Britanaca je znatno manje. Oni koji su došli, čini se, birali su luksuzni smještaj.

- Ono što nas je iznenadilo, to su Britanci, koji su uz Amerikance najčešći gosti, a kažemo to su gosti koji troše 178 eura na dan, naglasio je Nenad Nizić iz HGK, Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela.

Ove sezone lakše se posezalo za karticama i gotovinom. Samo u pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane kroz fiskalne blagajne u prvoj polovini kolovoza prošlo je malo više od 3 milijarde kuna, što je 23 posto više nego 2019.

- Što znači da su turisti skloniji većoj potrošnji i ja mogu reći da je to jedna očekivana pojava s obzirom da veći dio naše potražnje vjerojatno tijekom prošle godine nije koristio svoj godišnji odmor, rekla je Sanda Čorak s Instituta za turizam.

Pa će prihodi od turizma, očekuje se, ove godine biti dobri. Ipak, manji nego pretpandemijske 2019., kada se u turizmu zavrtjelo rekordnih 10 i pol milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!