Turisti u Vukovar stižu i kruzerima

25.08.2021.

07:05

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/P.F./HRT

Kruzerom u Vukovar

Kruzerom u Vukovar

Foto: Dnevnik / HRT

I kontinentalni turizam bilježi pozitivne rezultate. U najveću riječnu luku, vukovarsku, ovoga je ljeta uplovilo 20-ak kruzera. Unatoč izazovnim vremenima, u Slavoniji raste broj privatnih apartmana i kuća za odmor.

Dunavom, glavnom europskom prometnicom, u Vukovar su stigli turisti iz cijeloga svijeta.

- Mi smo na riječnom krstarenju i Vukovar je jedna od naših postaja. Upravo istražujemo ovaj šarmantni gradić, rekla je Roxanne iz Arizone u SAD-u. 

- Ovo je prekrasno mjesto. Volim vašu zemlju. Prije sam bio u drugim dijelovima Hrvatske - doista ovdje uživam, naglasio je Eugene iz New Jerseya, SAD.

- Zašto volim Vukovar? Prvo jer je smješten na Dunavu pa mi koji dolazimo kruzerom lako možemo istražiti čari ovoga grada. Drugo, sviđa mi se kako je ovaj grad oživio nakon teške prošlosti, navela je Mandalina iz Rumunjske razloge dolaska.

Bogatstvom sadržaja iznenađeni su i domaći gosti.

- Posebno nas se dojmilo gostoprimstvo, svi su jako otvoreni. Dobivamo puno više od onoga što smo očekivali, rekao je Miroslav Macan iz Pregrade.

A i turistički rezultati u Vukovaru iznad su očekivanja.

- U odnosu na 2019., koja nam je bila po svim pokazateljima rekordna, ostvarili smo nekih 80% u noćenjima. Moram naglasiti da uspoređujemo podatke bez djece koja Vukovar posjećuju u sklopu nastave iz povijesti, rekla je direktorica Turističke zajednice u Vukovaru Marina Sekulić.

Trendovi jasno pokazuju da su kuće za odmor u unutrašnjosti sve popularnije pa raste njihov broj i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Obitelj Damjanović u Vinkovcima je izgradila wellness oazu.

- Mi smo se zapravo htjeli odmaknuti od te priče da je Slavonija isključivo kulen i rakija. I mi ovdje možemo napraviti nešto luksuzno, nešto inovativno, drugačije, a zapravo vrlo slično onome što je u svijetu sada popularno, objasnila je Mihaela Damjanović iz Vinkovaca.

Popunjenost njihova smještaja potvrđuje uspjeh. Netaknuta priroda i bogata kulturna baština samo su neki od razloga koji vas mogu potaknuti na posjet Slavoniji i Srijemu. A jesen je idealna za istraživanje kontinenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!