Bioplinsko postrojenje: od stajskog gnojiva proizvode grijanje i struju

07.03.2023.

17:01

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Bioplinsko postrojenje

Bioplinsko postrojenje

Foto: HTV / HRT

Prošlost bi mogla postati i onečišćenje sa stočnih farmi. Posjetili smo bioplinsko postrojenje Ovčara gdje se od stajskog gnojiva i drugih biosirovina proizvodi toplinska i električna eneregija, a nusproizvod je digestat - vrijedno organsko gnojivo.


U vrijeme divljanja cijena energenata i mineralnih gnojiva, nikad neizvjesnije poljoprivredne sezone - bioplinska postrojenja privlače pažnju poljoprivrednika. Uz pomoć suvremene tehnologije bioplin iz stajskog gnojiva i drugih biosirovina - pretvara se u toplinsku i električnu energiju.

- Nakon fermentora odlaze u postfermentore u kojima se odvija proces proizvodnje pod utjecajem bakterija, nema dodataka ni ničega ostalog, stvara se plin, plin se šalje u motore, motori proizvode struju koju šaljemo u mrežu, a toplinsku energiju šaljemo na farmu. Oni su potpuno neutralni po pitanju plina i drugog energenta za grijanje, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Krešimir Milorad, predsjednik Uprave tvrtke za proizvodnju električne energije.

Postrojenje na Ovčari proizvodi 2 megawatta po satu, a nusproizvod je digestat - visoko vrijedno organsko gnojivo. Zeleno i jeftino, cijena mu je euro do dva po kubiku.

- Taj digestat sam po sebi je zamjena za mineralna gnojiva. Kad unosimo digestat u zemlju, vraćamo nazad zemlji humusnost i kvalitetu tla i ostalo, tako da se to u Europi izuzetno puno koristi. Mi ga koristimo unutar našeg sustava, nažalost vrlo malo poljoprivrednika se odlučuje za to, možda nisu dovoljno upoznati s time, kazao je Milorad. 

Terensko-edukativne aktivnosti


Stoga je resorno ministarstvo organiziralo terensko-edukativne aktivnosti.

- Moram vam priznati da su jako zainteresirani, pogotovo mlađi poljoprivrednici jer budućnost je pred njima i ustvari to i je došlo na njihovu inicijativu da im objasnimo što su obnovljivi izvori energije pogotovo u današnje vrijeme, istaknuo je Đuro Cerovčec, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

- Svaka edukacija je važna pogotovo sad kad poljoprivrednik ne mora samo razmišljati o traktoru i njivi nego i o moru papira, tako da je svaka točka i zarez bitan, rekao je Krešimir Matijević, poljoprivrednik. 

Baš kao što je bitan i svaki pomak u smjeru zelene, održive poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!