Turistička sezona u punom jeku

12.04.2023.

10:58

Autor: HRT/Hina

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Turistička sezona u punom je jeku, ocjenjuju u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), navevši podatke iz sustava eVistor koji pokazuju da je u Hrvatskoj od početka godine ostvareno 1,3 milijuna turističkih dolazaka i 3,6 milijuna noćenja, više nego lani, ali i u odnosu na rekordnu 2019.

Od 1. siječnja do jučer u Hrvatskoj je ostvareno 1,3 milijuna dolazaka i 3,6 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 35 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima, odnosno rast od 6 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine, navode u srijedu iz HTZ-a.

"Dosadašnji rezultati i trendovi upućuju na to kako će hrvatski turizam u ovoj godini premašiti turistički promet ostvaren u rekordnoj 2019. godini. Najave partnera za glavnu sezonu su odlične, zadovoljstvo rezervacijama potvrđuju i hrvatski turistički subjekti, a u tijeku su i intenzivne promotivne aktivnosti na inozemnim tržištima kako bi glavni dio sezone dočekali maksimalno spremni, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Dodao je da svoj daljnji rast i razvoj Hrvaska mora temeljiti na jačanju prometa u razdobljima pred i posezone, a rezultati ostvareni tijekom prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je na pravom putu u pozicioniranju kao kvalitetne, atraktivne i održive cjelogodišnje destinacije.

Statistika


U dosadašnjem dijelu godine najviše je noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledano prema destinacijama u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Poreču. Pritom su najviše noćenja ostvarili gosti s tržišta Hrvatske (1.049.509), Njemačke (406.325), Austrije (315.535), Slovenije (290.851), BiH (201.078) i Italije (151.316), navode izi HTZ-a

Odlični trendovi turističkog prometa zabilježeni su i tijekom dosadašnjeg dijela travnja, u kojem je ostvareno oko 330.000 dolazaka i više od milijun noćenja. To je u odnosu na lanjski travanj rast od 54 posto u dolascima i 66 posto u noćenjima, dok je u odnosu na travanj 2019. to 26 posto više u dolascima i 50 posto u noćenjima.

"Zadovoljni smo s rezultatima koje bilježimo od početka godine, a koji pokazuju da je Hrvatska visokokvalitetna turistička destinacija sve više prepoznata i izvan ljetnih mjeseci, što nam je u kontekstu razvoja cjelogodišnjeg turizma iznimno važno. Tome je svakako pridonio i ulazak Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu čime smo postali još bliža i dostupnija destinacija, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Kako je istaknula, veseli činjenica da u prvom dijelu travnja, u kojem je ostvareno 50 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019., bilježimo i do sada najbolje turističke rezultate s emitivnih tržišta poput Njemačke, Austrije, Češke i Italije.

Najveći priljev turista u travnju zabilježen je tijekom produženog uskrsnog vikenda kada je u razdoblju od 7. do 10. travnja u Hrvatskoj ostvareno više od 180.000 dolazaka i 578.000 noćenja, zaključuje se u priopćenju HTZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!