16:34 / 17.03.2021.

Autor: Ana Barišin/Regionalni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Turizam u Karancu

Turizam u Karancu

Turizam u Karancu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako je posljednjih godina etnoselo Karanac, smješteno u srcu Baranje, postalo magnet za brojne strane i domaće turiste, koronakriza usporila je rad iznajmljivača privatnih smještaja. Ekipa HTV-a provjerila je kako su se prilagodili neočekivanoj situaciji.

Pad noćenja od čak 70 % pogodio je iskusne iznajmljivače u Baranji. 

- U onom prvom valu Baranja se taman bila zahuktala svi smo bili u nekim investicijama i svi smo očekivali bum, kaže Nada Piljić iz Obiteljskog gospodarstva "Ivica i Marica" u Karancu. 

- Nakon prvog lockdowna morali smo se prilagoditi s obzirom na to da smo do sada, odnosno do 2020., imali jako puno turističkih grupa koje su činile oko 50 % poslovanja i to je jednostavno nestalo, rekao je začetnik karanačke turističke priče Stanko Škrobo iz "Baranjske kuće".

Stoga su povećali proizvodnju domaćih autohtonih proizvoda, a osmislili su i nesvakidašnji odmor za goste.

- Ove godine radimo školu pokrivanja krova trskom. Imat ćemo aktivnosti koje će gosti moći sami kod kuće primijeniti. Sve što pokazujemo gostima, to dosta i radimo, pojasnio je Vladimir Škrobo-Bajo iz "Baranjske kuće". 

I dok se veterani baranjskog turizma snalaze, onima koji su tek otpočeli priču, posebno je teško.

Martina Zadravec je prije samo dvije godine sa suprugom odlučila zasnovati obitelj, ali i pokrenuti posao u 150 godina staroj kući. Unatoč svemu, od turizma ne odustaju.

- Njega tradicije i običaja, mi to volimo, i tko to voli taj će to i raditi, tko ne voli to ne može raditi od danas do sutra, nadamo se da će ljudi prepoznati ovu Baranju i ove ljepote kao što smo mi prepoznali kaže Martina sa Seljačkog domaćinstva "Baranjske noći".

- Ova pandemija nas je nečemu naučila , da moramo biti puno oprezniji, da možemo očekivati neočekivano, ali ne smije nas obeshrabriti, ovo je naš život, naš način života i naša budućnost, smatra Nada Piljić.

I ne samo budućnost ove obitelji, nego cijele Baranje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!