Brlošić: Već je poskupio kruh, a vjerojatno će sve poskupiti iza toga

28.08.2021.

20:04

Autor: Ana Barišin/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Hoće li poskupjeti meso?

Hoće li poskupjeti meso?

Foto: Ana Barišin / HRT

Hoće li u Hrvatskoj, nakon vala poskupljenja kruha, ulja, voća, povrća, doći i do znatnijeg poskupljenja mesa. Ana Barišin, novinarka HRT-a razgovarala je u Dnevniku o toj temi s Matijom Brlošićem iz Hrvatske poljoprivredne komore. Na pitanje hoće li meso poskupiti, Brlošić je rekao da ako proizvođač ne bude dobio cijenu za svoj proizvod, on će morati podići cijenu.

Galerija
Val poskupljenja, Foto: Ana Barišin/HRT
Val Poskupljenja, Foto: Ana Barišin/HRTVal poskupljenja, Foto: Ana Barišin/HRT

Brlošić je rekao kako će stočari nastaviti s radom uz uvjet da od svog rada imaju zaradu.

- Njihovi inputi su narasli i neminovno je da cijene proizvoda rastu. Hoće li to značiti da će porasti cijene i u maloprodaji, to će vrijeme pokazati. Već je poskupio kruh, a vjerojatno će sve poskupiti iza toga, naglasio je.

Na pitanje hoće li meso poskupiti, Brlošić je rekao da ako proizvođač ne bude dobio cijenu za svoj proizvod, on će morati podići cijenu.

- Postoje dvije mogućnosti, jedna je da se subvencionira hrana za stočare, a to znači da im se daju povoljni krediti da kupe hranu za stoku kada je ona najjeftinija ili subvencionirati proizvodnju kroz zajedničku poljoprivrednu politiku EU, rekao je.

Brlošić govori kako smatra da se farme neće zatvarati i kako se mora učiniti sve da do toga ne dođe.

Trgovci dižu cijene previsoko i kako kaže, svi moraju biti u ovoj situaciji korektni zato što u konačnici svi žive od potrošača koji troše proizvode.

Ratarima su neke cijene otišle i do 70 posto te je neminovno da njihovi proizvodi poskupe. Tu je još prisutan porast cijena na svjetskom tržištu.

- Stočari su trenutno u najgoroj situaciji i njima treba omogućiti povoljne kredite, da kada je najjeftinija hrana oni je kupe za cijelu godinu i tako si omoguće sigurnost za daljnju proizvodnju, istaknuo je Brlošić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!