Valpovu i Belišću za 2 godine kanalizacijska i vodovodna mreža

13.08.2021.

16:49

Autor: Ana Barišin/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Stanovnicima Valpova za 2 godine kanalizacija i voda

Stanovnicima Valpova za 2 godine kanalizacija i voda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Projektom "Vodoopskrbe i odvodnje Valpovo - Belišće" stanovnici naselja na tom području za dvije godine mogu očekivati potpunu rekonstrukciju kanalizacijske i vodovodne mreže. Projekt je vrijedan gotovo 300 milijuna kuna, a uključuje izgradnju 15 crpnih stanica i rekonstrukciju dvije.

Prije mjesec dana, s radom je započela tlačna stanica Gat. Radi punim kapacitetom. 


- Ovdje smo se skupili jer je to prvi projekt koji je završen na kompletnom projektu FASEP, pušten u rad, dobivena uporabna dozvola i građani se sad masovno prijavljuju za priključenje na kanalizaciju, objašnjava Lidija Gavrić, direktorica tvrtke Hidrobel Belišće.


- Radovi koji su ugovoreni na mreži u Valpovu, Belišću, Petrijevci, Koška i Bizovac su u završnim fazama, najavljuje Iva Matić, direktorica tvrtke Dvorac Valpovo.


Iako je EU projekt Valpovo Belišće trebao započeti još 2018.,bageri su ove godine u punom pogonu.


- Došli smo do toga da danas možemo reći da je on kao projekt više neupitan, da će se u tih 5 grupa radova, 4 dovršiti kako stvari stoje već i do konca ove godine, možda i u konac listopada, a da će se ono što preostaje, 5 grupa radova završiti u svibnju iduće godine, pojašnjava Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.


- Od svih 8 prigradskih naselja, sada će 6 na području grada Belišća biti priključeno na zajednički sustav odvodnje, radi se novi pročistač koji će Belišću kao industrijskom gradu jako puno značiti, rekao je Dinko Burić, gradonačelnik Belišća.


Značit će i gradu Valpovu gdje se radi na retencijskom bazenu što će poboljšati sustav odvodnje u tom gradu. 


- Time će se riješiti dugoročni problem i pitanja odvodnje u gradu Valpovu, ali i dijelova koji nisu bili vezani na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, kaže Matko Šutalo, gradonačelnik Valpova.


Završetak cijelog projekta očekuje se do 2023. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!