Hoće li poduzetnici krenuti u najavljene tužbe zbog dodatnog poreza na dobit?

12.12.2022.

07:30

Autor: U mreži Prvog/HR/I.Z./HRT

Dovodi li se novim porezom u pitanje investicijski potencijal?

Dovodi li se novim porezom u pitanje investicijski potencijal?

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Vlada je u saborsku proceduru uputila konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit, koji donosi i određene izmjene u odnosu na nacrt zakona koji je bio u javnom savjetovanju.

Hoće li poduzetnici krenuti u najavljene tužbe? Dovodi li se novim porezom u pitanje investicijski potencijal, konkurentnost i likvidnost najuspješnijih tvrtki. Kome bi se trebali raspodijeliti prikupljeni prihodi od tog poreza?

Zrinušić: Najavljene izmjene idu u pravcu da se oporezuje operativna dobit

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zlatko Zrinušić kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako vjeruje da najavljene izmjene zakona idu upravo u pravcu da se oporezuje dobit, odnosno da to bude operativna dobit.

- Da to nisu pozicije koje se računovodstveno iskazuju u smislu pluseva ili minusa, pa da donose nešto "što je umjetno stvoreno" kao nešto što nema novčanog toka i da se sutra oporezuje, poručio je državni tajnik. 

Podobnik: Novi porez je "šamar" prema svima inovativnim poduzetnicima 

Član Nadzornog odbora Udruge Glas poduzetnika Boris Podobnik istaknuo je kako poduzetnici smatraju da na neki način novi porezi jesu "šamar" prema svima koji su inovativni.

Primjerice, u Hrvatskoj su stvorene tvrtke, koje vrijede milijun dolara, te se čovjek pita hoće li neki sljedeći inovativni Hrvati poželjeti živjeti u Hrvatskoj.

- Zbog toga, ako ste previše inovativni može se dogoditi da u budućnosti može pripadati onima koji će morati platiti dodatno, dodao je.

Podobnik je poručio da može doći i do problema stranih investitora.

- Kada dolaze strani investitori, uvijek se pitaju kakva je porezna politika kod nas, a kakva je kod konkurencije. I kad jednom dođu, te im bude nametnut ovakav jedan porez, onda se pitaju jesu li pogriješili, naglasio je Podobnik. 

Novosel: U samom Prijedlogu zakona trebalo bi navesti određene iznimke

Predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da je možda od samog početka od strane Vlada loše iskomunicirana reforma.

- Kada se u Hrvatskoj krenulo u priču dodatnog poreza na dobit, onda se krenulo u horizontalni pristup, utvrdio se neki cenzus i onda u tu priču uđu oni koji nisu imali apsolutno ništa s ovom trenutnom situacijom, koja je nekima omogućila ekstra profit. A netko je igrom slučaja imao, doista, neke projekte, primjerice kao brodogradilište Viktor Lenac, koji je svu dobit, koju je stekao u protekle četiri godine, planirao investirati u novu nadogradnju proizvodnih kapacitete, zadržavanju radnim mjesta i slično. I sada je u istoj poziciji to brodogradilište i neko energetska tvrtka, koja je stvarno na račun izuzetno visokih cijene energenata ostvarila ekstra profit, poručio je Novosel.

Dodao je kako je u samom Prijedlogu zakona trebalo navesti određene iznimke.

- Mi još uvijek apeliramo, ako je ikako moguće do usvajanja zakona, da se ipak naprave određeni izuzeci, istaknuo je.

Kazao je kako u cijeloj priči ima i jedna pozitivna stvar. Sindikati su godinama upozoravali da se mora razgovarati i o dobiti kada je u pitanju ugovaranje plaće. Pokazalo se da u Hrvatskoj ima dobiti. 

Cijelu emisiju o konačanom prijedlogu Zakona o dodatnom porezu na dobit možete poslušati u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!