U Hrvatskoj sve više stranih turista, u Istri ih trenutno gotovo 100 tisuća

30.04.2023.

20:15

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

U Hrvatskoj sve više stranih turista, u Istri ih trenutno gotovo 100 tisuća

U Hrvatskoj sve više stranih turista, u Istri ih trenutno gotovo 100 tisuća

Foto: HTV / HRT

U Istri trenutačno boravi gotovo 100 tisuća turista. Iako su Nijemci najbrojniji, mnogo je gostiju iz Slovenije koji će ondje provesti prvosvibanjske praznike. Zanimljivo je i da se vraćaju turisti iz Italije. Od početka godine u Istri su ostvarili čak 43% više noćenja nego lani! Na samom jugu našeg najvećeg poluotoka taj je porast još i veći.

Ugostitelji ih veoma vole. Talijanski turisti gotovo svakodnevno večeraju u restoranima.

- Naručuju svašta, ali većinom ribu. Ne kao nekada, ali ipak se uvijek više drže ribljih menija, rekla je Samanta Kancelir, konobarica iz Pule. 

- Hrana je ukusna: I meso je dobro i riba je veoma dobra, pohvalio je turist iz Italije Nadir i dodao:  

- Cijene su niže nego u Italiji, ali ne previše. Očekivao sam još niže.

Mnogi Talijani svrate do Istre makar samo na ručak, no rapidno raste i broj noćenja.

- Već imamo 60% više noćenja talijanskih državljana nego što je to bilo prošle godine. Smatramo da je tu i ulazak u Schengen odigrao veliku ulogu, kazao je direktor TZ-a Medulin Mihael Idžaković

- I olakšano im je plaćanje u eurima, to možemo primijetiti. I iskreno se nadam da će i u mjesecu kolovozu pratiti taj trend rasta,rekao je Ivan Kostešić, šef recepcije kampa Stupice, Premantura. 

Talijanski turisti ponovno su sve viđeniji u kampovima. Roberto je u Istri prvi put i kaže da takvu ljepotu nije mogao ni zamisliti. 

- Mi dolazimo iz regije Veneto, sa sjevera Italije i more je ovdje mnogo bistrije i mnogo ljepše. 

Talijanski mediji pišu o intenzivnoj promidžbi naše zemlje. Zimi su pisali o najljepšim mjestima u Hrvatskoj, koju, kako ističu, očekuje izvrsna sezona. 

- I to u vrlo pozitivnom smislu kako Talijani Hrvatsku odabiru i zbog kvalitete. Kod nas se značajno ulagalo unazad nekoliko godina u hotele, kampove i općenito infrastrukturu, rekla je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Milanu. 

Odmor u Istri ovih dana provode i deseci tisuća slovenskih gostiju koji su svoj državni praznik povezali s Prvim svibnja.

- Mi dođemo 3 družine, 12 godina već dolazimo. Inače poznajemo i sve ljude tu jer gotovo isti dolaze, sa psima svi, rekao je turist iz Slovenije Jure


A napise nekih slovenskih medija o sve skupljoj usluzi u Hrvatskoj, mnogi Slovenci - demantiraju.

- Nije baš skupo ovdje. U Sloveniji mislim da se ne bi moglo za ovaj novac ljetovati, kazao je Slovenac Brane

Iako će cijene smještaja u glavnoj sezoni biti veće, poskupljenje istarskih hotela i kampova za 10 do 15 posto u odnosu na lanjsku špicu - nema negativnih odjeka. Svi hoteli u medulinskoj općini npr. potpuno su bukirani. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!