16:17 / 03.05.2021.

Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Istri 10-ak tisuća gostiju, najbolje popunjeni kampovi

Turizam u Istri

Turizam u Istri

Foto: HTV / HRT

U Istri je 10-ak tisuća gostiju. Za Praznik rada bilo ih je tek tisuću do dvije više. Naime, zemlje iz kojih nam gosti najčešće dolaze i dalje su u potpunom ili djelomičnom "lockdownu", za povratak im trebaju negativni testovi, a Vlade im preporučuju da ne putuju. Ipak, mnogi su došli u svoje apartmane, a najbolje se popunjavaju kampovi.

Velik dio Slovenaca u istarskim su kampovima paušalni gosti. Kućice ostavljaju u kampovima cijelo ljeto. Natalija je domaćica, pa se,  za razliku od supruga,- iz Premanture neće vraćati kući ni povremeno.


- Sad baš pišem dnevnik svaki dan, kakvo je vrijeme, što radimo i tako, kazala je Natalija.


- Tu smo više puta svake godine i nije ugodno da moramo test napravit, ali ako treba, to smo spremni da napravimo, rekao je Slovenac Marijan. 


Da im za povratak kući ne treba PCR test, u Istri bi bilo puno više slovenskih gostiju. Naime, mnogi na poluotoku posjeduju nekretnine, a prema sustavu e-Visitor takvih je gostiju trenutačno manje od tisuću. Dio i na području Vodnjana.


- Ako usporedimo s 2019. kada je bila dobra turistička sezona, onda je to bilo triput više, iako moram priznati da je i prošle godine bilo puno više Slovenaca, kazala je Morana Smoljan Makgragić, direktorica TZ-a Vodnjan.

U očekivanju većeg broja gostiju sa svih emitivnih tržišta, počeli su, iako skromno, u Pulu pristizati i zrakoplovi. Prvi ovogodišnji iz Njemačke doveo je iz Frankfurta 50-ak gostiju.


- Teško je u Istru doći preko Zagreba. Sada možemo izravno u Pulu. Trebalo bi biti više takvih letova, kazao je jedan putnik.


Prošle je godine pulska Zračna luka ostvarila tek 10% prometa iz godine prije. Obnova letova, među kojima i onih iz Moskve, zasad obećava uspješniju sezonu od lanjske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!