Radnici nezadovoljni, slijede li nam štrajkovi?

26.04.2023.

07:47

Autor: U mreži Prvog/V.K./HR/HRT

Materijalna prava radnika

Materijalna prava radnika

Foto: HTV / HRT

Sve je više zahtjeva za povećanje plaća i materijalnih prava radnika iz raznih sektora. Slijede li nakon Praznika rada pregovori ili štrajkovi? O tome su u Mreži Prvog, urednice i voditeljice Jasmine Popović, govorili Dražen Opalić iz Ministarstva rada te sindikalisti Željko Stipić iz sindikata Preporod i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. 

Galerija
Stjepan Topolnjak, Foto: HTV/HRT
 Željko Stipić, Foto: HTV/HRTDražen Opalić, Foto: HTV/HRT

- Prije 6-7 mjeseci Vlada RH odlučila je zaostanak plaća u javnim službama riješiti tako da se po prvi puta osnovica poveća u svibnju i tada je već bilo jasno što nam slijedi, rekao je Stipić.

Dodaje kako je inflacija i rast troškova takav da se iz mjeseca u mjesec sve više gubi bitka. Kako kaže, ono što radnici dobivaju za svoj rad vrijedi sve manje.

- Sindikati su sjeli s Vladom za pregovarački stol i traže povećanje osnovice, jer ukoliko bi ova osnovica ostala do 10. mjeseca, onda bi to značilo daljnje zaostajanje cijene našeg rada, naglasio je.

Opalić: Vlada je uvijek spremna za razgovor


Opalić govori kako je Vlada ponudila za članove reprezentativnih sindikata 37 eura i 74 centa koliko bi regres bio viši nego ono što je dogovoreno u 2022. godini.


- Što se tiče pregovora u rujnu, potpisan je dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru gdje smo se obvezali da će se osnovica povećati s 1.10. šest posto, s 1.4. još dva posto i da ćemo nakon turističke sezone, u 3. tjednu rujna, razgovarati o daljnjim korekcijama, naglašava.


Istaknuo je kako se većina sindikata s tim složila.


Dodaje kako je Vlada u svom mandatu stalno dizala materijalna prava državnih i javnih službenika. Kako kaže, Vlada je uvijek spremna za razgovor.


- Masa plaća u zadnjih 6 godina se povećala 19 milijardi kuna. Svjesni smo situacije u kojoj živimo i zato smo se obvezali da ćemo u rujnu nastaviti razgovarati o osnovici i korekcijama za ovu godinu, rekao je.

Stipić se nadovezao rekavši da sindikati imaju dobre argumente stoga što se državni proračun puni dobro.

Topolnjak: Vlada veliko nezadovoljstvo


Topolnjak naglašava kako vlada veliko nezadovoljstvo. Liječnici su uspjeli ishoditi povišicu, no nezadovoljstvo vlada među ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima.


- Predsjednik Vlade i ministar Vili Beroš moraju biti svjesni da u zdravstvenom sustavu nisu samo liječnici, već i ostali zdravstveni i nezdravstveni djelatnici bez kojih se ne može, govori.

Stipić ukazuje kako su na razini cijele zemlje prošle godine plaće rasle 8,7 posto, a što se tiče javnih službi, plaće su rasle na razini godine 4,3 posto.

Topolnjak smatra kako ćemo se naći u ozbiljnom problemu stoga što Vlada ne želi prihvatiti pregovore oko osnovice.

- Premijer je rekao, ako se ukaže potreba, da će se pregovarati i prije 9. mjeseca o povećanju osnovice, rekao je i dodao kako je vidljivo da se ukazala potreba za korekcijom.

Opalić naglašava kako je on optimist, te kako smatra da će se sve zaključiti na obostrano zadovoljstvo.

- Uvijek kada izostane dogovor, sindikatima preostaju neki alati, to su prosvjedi. Mi ćemo učiniti sve da do toga ne dođe, ali za dogovor su potrebne dvije strane, rekao je Stipić.

Topolnjak dodaje da ako premijer ne odgovori na zahtjeve sindikata, sigurno će doći do prosvjeda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!