U mreži Prvog o paketu Vladinih mjera pomoći gospodarstvu i građanima

07.09.2022.

07:54

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković sutra će javnosti predstaviti paket Vladinih mjera koje bi trebale olakšati jesen i zimu gospodarstvu i građanima. Jučer je o njima razgovarao sa socijalnim i koalicijskim partnerima, ali, u skladu s dogovorom, o detaljima i ocjenama mjera nije se željelo izlaziti prije službenog predstavljanja. O tome kakav bi novi paket trebao biti, govorili su u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Jasmine Popović, ekonomski analitičari Damir Novotny i Ljubo Jurčić.

Galerija
Ljubo Jurčić, Foto: HTV/HRT
 Damir Novotny, Foto: HTV/HRT

- Postoji nekoliko izvora loše ekonomske situacije. To je rat u Ukrajini, inflacija kao posljedica rata i velika suša, rekao je Jurčić.

- Nama je korona pokazala kakvo je hrvatsko gospodarstvo. Političari tvrde da je ono jako i snažno, no kada je došla korona i kada smo se odsjekli od turizma, mi smo pali 10 posto, što je među najvišim stopama u EU-u. To je pokazalo da nemamo čvrstu i stabilnu osnovu ekonomije i gospodarstva, naglasio je.

Dodaje kako se i nakon potresa pokazalo da Hrvatska nema sustav koji može reagirati.

- Sve ovo pokazuje nam da Hrvatska nema stabilnu strukturu gospodarstva, istaknuo je.

Damir Novotny, politički analitičar, govori kako je u rastućim cijenama najviše profitirala Vlada.

- Kroz inflaciju se stvara novac i ako su točni podaci da je ekonomija rasla 7 posto, tada je stvorena neka nova vrijednost, ali je pitanje tko će tu novu vrijednost raspoređivati, govori i dodaje kako hrvatska Vlada ne stvara viškove, već ona posluje s gubitcima i taj novac s kojim će Vlada intervenirati došao je iz inflatornih izvora i to znači da smo si ukupno porezno opterećenje povećali.

Istaknuo je da će nam Vlada sada dati, ali trebala je nekomu uzeti. Uzela je nama da bi nam ponovno dala putem subvencija.

- Trebali smo raditi na strukturnim temama da jačamo domaću proizvodnju hrane, prerađivačku industriju, da smanjimo utjecaj turizma kako bismo mogli, takva vremena kao što su danas, lakše prebroditi.

Novotny govori da nikada plaće nisu rasle brže od inflacije. Ključno za rast plaća je rast produktivnosti.

- Siva ekonomija u privatnom sektoru nije beznačajna u Hrvatskoj. Ona se procjenjuje na oko 30 posto BDP-a u svim sektorima, naglašava.

- Privatni sektor je bio prisiljen povećati plaće zato što nije imao dovoljno radne snage i u tom je kontekstu morao podići cijene, istaknuo je i dodao kako su cijene ovoga ljeta u turističkom sektoru bile najviše u povijesti, a u odnosu na konkurentne zemlje prilično visoke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!